Hlavní obsah

V sobotu vystoupí v Praze Faust, průkopník alternativního rocku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském klubu Meet Factory vystoupí v sobotu legendární německá rocková skupina Faust, která patřila v první polovině 70. let k průkopníkům alternativního rocku, elektronické hudby, minimalistických figur, ruchu, hluků a využití terénních nahrávek.

Foto: Rachot

Jean-Hervé Péron

Článek

„Budeme hrát na pódiu čtvrté album skupiny Faust,“ uvedl v rozhovoru před koncertem basista Jean-Hervé Péron, který stál u zrodu souboru.

Na pódiu se objeví nejen jeho dlouholetí spolupracovníci, kytarista Amaury Cambuzat a hráč na klávesy Pierre Chevallier, ale také smyčcová sekce.

„V kapele máme osmnáctiletou bubenici, což je fascinující, ve skupině jsou tři ženy, přitom tam v minulosti žádná nebyla,“ doplnil Péron, jak se změnilo složení.

Neočkovaní začnou od pondělí dostávat zpátky vstupné

Domácí

Otevřeně přiznal, že jde o reinkarnaci skupiny. „Skutečný Faust, kapela, o které mluvíme, z období desky Faust IV, existovala jen tři roky od dubna 1971 do května 1974,” uvedl Péron.

„Poté jsme se rozpadli, rozešli se a tvořili vlastní věci a občas se scházeli v různých reinkarnacích, ale nikdy ne jako původní Faust,“ dodal.

Proto také změnil způsob psaní názvu na faUSt.

„Když se prohlubovaly rozdíly mezi členy skupiny, tak jsem se rozhodl, že takto psaný faUSt je ta reinkarnace skupiny, které se chci věnovat já a kterou vytvářím já.”

„Přetrvává však duch Fausta, Faustgeist, který v tom všem byl a všichni jsme si ho udrželi, každý původní člen skupiny si uchoval původní přístup k hudbě, ovšem uplatňoval ho svým vlastním způsobem, protože jsme všichni odlišní.“

Faust vyvolali ducha konce šedesátých let

Kultura

Přesto je překvapen, jak dlouho soubor a jeho reinkarnace vydržely. „Máme velmi dlouho historii, půl století. To je úplně bláznivé.“

Přiznává, že v hraní pokračuje, protože je hudba pro něj druh drogy.

„Asi jsem trochu závislý na tom být na pódiu, hrát hudbu. Hudbu tak miluji, že dokud bude mé tělo schopné ji dělat, tak dlouho ji dělat budu. Pořád slyším hudbu ve své hlavě, svou vlastní hudbu a tvořím texty.“

Péron současně slíbil, že tentokrát by se neměla zopakovat situace z roku 2006, kdy kapela nakonec zrušila své vystoupení, protože nemohla použít v klubu fukar a metat do publika trávu.

„Tentokrát to však bude více pro uši, nikdo tam nebude okolo tančit nahý nebo ničit klavír.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám