Hlavní obsah

V seriálech budou trosečníci, letušky, podvodníci i hokej

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim bude v televizi výjimečný, i ten největší fanoušek seriálů žasne: to tu ještě nebylo. Od neděle do čtvrtka, co večer, to nejméně jedna novinka. Usadit se u všech není v lidských silách. Která se lépe chytí - americký hit, nebo domácí mýdlová opera?

Článek

Zopakují v Česku svůj světový úspěch dva americké hity - akční drama z tropického ostrova Ztraceni, které začne v neděli vysílat Nova, a komediálně laděné příběhy pětice čtyřicátnic Zoufalé manželky, s nimiž přijde hned v pondělí večer Prima?

Oba tituly pocházejí z dílny americké televizní sítě ABC, na úspěšné pouti světem jim pomáhají i prestižní televizní ceny Emmy a pověst seriálů, které pomohly ABC posílit pozici na trhu, jenže přízeň publika je nevyzpytatelná a konkurence bude v následujících týdnech tvrdá.

Čtyřiadvacet dílů seriálu Ztraceni zachycuje 40 dní v životě 48 cestujících, kteří na cestě ze Sydney do Los Angeles přežili havárii letadla a uvízli na neznámém tropickém ostrově. Protože šest hodin po startu ztratili spojení se zemí, ocitli se tisíc mil od svého kurzu a šance, že je záchranáři najdou, když se jim nepodaří odvysílat nouzový signál, je mizivá.

Seriál podle námětu šéfa sítě ABC Lloyda Brauna byl natočen s nebývale velkorysým rozpočtem. Pilotní díl stál 10 miliónů dolarů, což byla největší investice do seriálového dílu v historii televize. Seriál pomohl ABC vylepšit pozici na trhu, a tak v USA bude mít letos na podzim premiéru už třetí série.

Zoufalým manželkám se však nemusí podařit přetáhnout české divačky od Rodinných pout a Ordinace v růžové zahradě, jejichž třetí řady budou Prima s Novou vysílat opět dvakrát týdně, ačkoli slibují lehce kousavý i černý humor záhrobí a starosti generace čtyřicátnic, na niž televize v předcházejících devadesátých letech moc nemyslely.

Přicházejí letušky

Pro stejné publikum vyrobila Prima i novinku Letiště, příběhy z prostředí, jaké se v českém seriálu ještě neobjevilo, ale už dávno není tak exkluzivní, aby se v něm běžný divák nenašel. "Škola i nemocnice už jsou v Česku obehrané, a tak námět společnosti Film Brigáda zvítězil," říká šéf programu Miloš Zahradník.

Primě se tentokrát vydařil casting -v Letišti se objeví herečky, které v seriálu ještě nehrály - Aňa Geislerová s Petrou Špalkovou. Anna Šišková dostala v letušce Aničce podobně mateřskou roli jako v seriálu Místo v životě a není jediným slovenským hercem na place: v komické úloze pitomoučké kokety se objeví Zuzana Norisová a bývalého partnera Anny hraje Maroš Kramár.

Letiště je seriál česko-slovenský, a ne náhodou. Prima prodala na Slovensko už Rodinná pouta, pro tamní trh vyrábí i Letiště a ráda by s novinkou uspěla i v dalších zemích, například v Německu. Všichni slovenští herci však mluví česky, protože zdejší publikum prý slovenštině odvyklo. "České pořady se na Slovensku vlastně nedabují, ale opačně je to riskantní," míní Zahradník. Letiště nasadí také dvakrát týdně, a to v pondělí a ve středu po hlavním zpravodajském pořadu.

Rok uzavřou Pojišťovna a hokejisté

Aktivita konkurence vyprovokovala i nejsledovanější televizi, aby svou Pojišťovnu štěstí neschovávala až na jaro příštího roku: od pondělka bude Nova opakovat první sérii a hned po ní nasadí premiéru druhé řady. Dvakrát týdně bude vysílat premiéru amerických krimiseriálů - v úterý Kriminálku Miami a ve čtvrtek Kriminálku Las Vegas.

Česká televize přispěje do podzimního souboje seriálem Horákovi, v němž se ve středu poprvé představí Igor Bareš s Lucií Benešovou, a už včera do něj zasáhla sérií kriminálních komedií Podfukáři z produkce BBC. Pět podvodníků světového kalibru je svým způsobem rodina, která neokrádá babičky o důchody, ale připravuje o peníze ty, kteří jich mají nezaslouženě moc. České publikum budou vtipné a svižně napsané příběhy bavit v prime timu na ČT 1 po osmnáct týdnů.

To nejlepší, co má momentálně dokončeno - desetidílný seriál z hokejového prostředí Poslední sezona, ve kterém si s Jágr týmem zahrají Martin Dejdar, Filip Blažek či Petr Forman -si ČT nechala na konec roku. Není divu. Hokej, který v Česku vzbuzuje víc emocí než jakýkoli jiný sport, může být pro české muže u obrazovky mnohem atraktivnější než trosečnické drama Ztraceni.

Anketa

Jakým seriálům dáváte přednost?
Tuzemským
31,9 %
Zahraničním
13,3 %
Na zemi původu mi nezáleží
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 830 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám