Hlavní obsah

V RockOpeře Praha představí první českou metalovou operu

Premiéra metalové opery s názvem 7 proti Thébám se uskuteční 18. dubna v RockOpeře Praha, holešovické hudebně-divadelní scéně určené příznivcům tvrdé hudby. Dílo skladatele Milana Steigerwalda a textařky Pavly Forest představuje poslední díl antické trilogie, jejíž součástí jsou již uváděné rockové opery Oidipus Tyranus a Antigona, informoval Jan Bouša.

Foto: Sony Music

V metalové opeře vystupuje i Kamil Střihavka.

Článek

"Stejně jako v rockových operách se i v první české metalové opeře na scéně potká živá kapela, akrobacie, nový cirkus, divadelní zpracování nadčasových antických mýtů a známé osobnosti české rockové scény Jan Toužimský, Kamil Střihavka, Vlasta Horváth, Pavla Forest, Viktor Dyk a další," uvedl Bouša. Dodal, že příznivci metalu a tvrdého rocku hlediště na dubnovou premiéru již téměř vyprodali.

Skladby z metalové opery 7 proti Thébám byly užší divácké veřejnosti představeny na koncertní premiéře loni v prosinci. Přípravy na divadelní premiéru začaly koncem ledna pod vedením režiséra Romana Štolpy. "Zkoušky jsou unikátní tím, že tvar jednotlivých scén vzniká přímo na jevišti, bez striktně předepsaného scénáře. Tím se tvůrčí tým snaží předejít přílišné umělé strojenosti inscenace, která při tvorbě podrobných scénářů nad psacím stolem často vzniká," podotkl Bouša.

Opera 7 proti Thébám je podle tvůrců o lásce, zradě, touze po bohatství a moci. První polovina představení vychází ze Sofoklova Oidipa na Kolónu, druhá polovina je inspirována Aischylovým dílem Sedm proti Thébám. Metalová opera 7 proti Thébám navazuje na rockovou Antigonu, jejíž divadelní nastudování mělo premiéru v roce 2008 v pražském Divadle v Dlouhé. Premiéra rockové opery Oidipus Tyranus se uskutečnila v dubnu 2010 v divadle Milénium, které se ještě téhož přejmenovalo na Metropolitní divadlo, v současné době nese jméno RockOpera Praha.

Divadlo Milenium vzniklo v roce 1998. V minulosti se zde hrály například muzikály Rusalka, Starci na chmelu či Cats. V roce 2002 bylo divadlo zaplaveno a o šest let později rekonstruováno. Jeviště ve spodní části sálu je v něm uzavřeno strmě vzrůstajícím hledištěm amfiteatrálního typu se 768 sedadly.

Reklama

Výběr článků

Načítám