Hlavní obsah

V Praze vystoupí Philip Glass

– Praha
Novinky, Alex Švamberk

Legendární americký minimalista Philip Glass vystoupí 9. listopadu v pražském Divadle Archa spolu s japonskou klavíristkou Maki Namekawovou. Uvedou průřez Glassovou klavírní tvorbou včetně nejnovějších děl ze série Etudes.

Článek

Přestože má Glass 79 let, objeví se i na pódiu, uvedl ředitel Archy Ondřej Hrab.

Glass, který zpočátku většinou skládal po svůj vlastní komorní soubor, na konci osmdesátých let své nejslavnější skladby nahrál sám v úpravě pro sólové piano. S tímto programem pak jezdil po světě

Glass jednou v Praze sólově hrál, na jaře roku 1996, kdy se s ním na pódiu objevil i básník Allen Ginsberg.

Protagonista minimalismu

Glass patří k vůbec nejvýznamnějším představitelům minimalismu, který představoval radikální zlom v soudobé hudbě, kdy se od stále větší komplikovanosti skladeb reprezentované dodekafonií a atonalitou odklonila k jednoduchosti a využití repetitivních struktur, k čemuž přispěl i vliv indické hudby.

Jeho prvním významným dílem je Music In 12 Parts z let 1971 až 1974, v letech 1975 až 1976 napsal slavnou operu Einstein na Pláži, kterou režíroval Robert Wilson. Poté přišly další rozsáhlé opery Satyagraha a Akhanten.

Významnou součástí jeho tvorby je skládaní hudby pro film, bez jeho hudby by byly nepředstavitelné básně v obraze Koyaaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi. Složil i hudbu k dvěma biografickým filmům Mišima, život ve čtyřech kapitolách o japonském spisovateli Jukiovi Mišimovi a Kundun o dalajlamovi.

Glass také od devadesátých skládal hudbu k němým filmům, jako byl Dracula, a napsal i novou hudbu k Cocteauově Krásce a zvířeti. Ta se později dočkala i scénické podoby a inscenovalo ji Národní divadlo

U nás Glasssovo dílo představila v devadesátých letech Státní opera, když uvedla Pád domu Usherů. Miroslav Bambušek režíroval další nastudování Glassova díla V kárném táboře.

Aktivní autor

Glass je stále hudebně velmi aktivní. Od začátku nového tisíciletí složil sedm nových oper, přičemž The Perfect American o Waltu Disneym je z roku 2011, Spurren der Verirrten na téma hry Petera Handkeho o dva roky mladší a Kafkův Proces předloňský.

Poslední klavírní skladby Etudes 2 jsou z roku 2012, navazují na Etudes z roku 1995. V roce 2012 napsal Two Movements For Four Pianos. V letech 2013 a 2014 složil dva smyčcové kvartety a loni dokončil Partita po kontrabas.

Reklama

Výběr článků

Načítám