Hlavní obsah

V našem sále ne. Olomoucká univerzita odmítá Nohavicu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká Univerzita Palackého se rozhodla nepronajmout agentuře Sportovní halu UP na plánovaný koncert Jaromíra Nohavici. Měl se v ní uskutečnit 12. května. Důvodem jsou kontroverzní postoje písničkáře, řekl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Foto: kremlin.ru

Jaromír Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.

Článek

„Vedení univerzity se po důkladném zvážení rozhodlo ukončit jednání s agenturou, která koncert pořádá, o pronájmu Sportovní haly UP. Důvodem tohoto kroku jsou kontroverzní postoje písničkáře, s nimiž se jako instituce neztotožňujeme. Univerzita se jednoznačně vymezila proti válce na Ukrajině i proti jednání prezidenta Ruské federace, pořádání této akce v našich prostorách je tedy z morálního hlediska nepřípustné. Věříme, že organizátoři koncertu i veřejnost naše důvody chápou,“ uvedl mluvčí univerzity.

Koncert Nohavici ve Sportovní hale UP se měl podle informací organizátorů uskutečnit 12. května. Jeho koncert v Olomouci byl z důvodu pandemie již několikrát odkládán, uskutečnit se měl nejprve v květnu 2020, poté byl odložen na říjen a následně na květen loňského roku.

Nohavica přišel také o všechny koncerty v Polsku na přelomu března a dubna. Polskou stranu pobouřilo jeho chování.

Foto: Petarda Production

Jaromír Nohavica

Písničkář nejdřív od ruského prezidenta převzal v roce 2018 Puškinovu medaili za propagaci ruské kultury. Jel si pro ni osobně do Kremlu. I po zahájení ruské invaze na Ukrajinu řekl, že si medaili od Putina ponechá, protože ji prý má za písně, a ne za válčení. Druhého března se Nohavica od Putina distancoval a na konec března připravuje v Ostravě benefiční koncert pro Ukrajinu.

Otázka ohledně konání koncertu v univerzitní hale rezonovala na sociální síti v univerzitní skupině od konce února, měla na sto komentářů a vzbuzovala rozdílné emoce. Zatímco řada studentů to kritizovala s tím, že je nepatřičné, aby na univerzitní půdě zpíval někdo, kdo je hrdý na své ruské vyznamenání, jiní oponovali a stavěli se proti veřejnému lynči.

„Mám doma využitou žádost o povolení vědeckého víza v Rusku podepsanou Putinovým spolupracovníkem. Neměl by rektor UP požadovat vrácení mého diplomu UP?“ podotkl jeden z diskutujících. „Komu vadí, že Nohavica přebásnil poezii z ruštiny, že na UP přednášel o autorství Slezských písní, ať nechodí na jeho koncerty, ať ho kritizuje,“ doporučil místo toho.

Nohavica chce vystoupit také 25. března v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě, kde měl před čtyřiceti lety své první veřejné vystoupení. "V sále, kde jsem před 40 lety poprvé veřejně vystoupil, chci teď zahrát průřez vším, co jsem za tu dobu zpíval a hrál. Od písně Bulata Okudžavy A líto mi je, kterou jsem svůj tehdejší koncert začínal, až po úplně novou píseň, kterou jsem dopsal včera v noci a která je o časech dnešních," uvedl Nohavica.

Výtěžek z koncertu půjde na konto humanitární organizace Člověk v tísni – SOS Ukrajina (93209320/0300).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám