Hlavní obsah

V Hronově se bude vzpomínat na Pavla Dostála

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První srpnová sobota je již tradičním termínem slavnostního zahájení největší domácí přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Blues pro Pavla Dostála otevře Jiráskův Hronov

Článek

Letošní již 85. ročník zároveň dokládá skutečnost, že Jiráskův Hronov je v Evropě nejstarší divadelní přehlídkou.  Byl založen roku 1931 a od té doby se koná nepřetržitě každé léto.

Program opět nabízí velký výběr inscenací činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební. Jiráskův Hronov je vrcholnou přehlídkou toho nejlepšího, co se během roku urodilo, takže inscenace jsou nominovány z celostátních přehlídek, jejichž většině předcházely přehlídky krajské.

Festival dnes odstartuje inscenace Bláha a Vrchlická divadla SPOMAL Malenice a Vyskočit z kůže divadla OLDstars Praha. A hned první hronovský večer bude patřit vzpomínce na divadelníka a exministra kultury Pavla Dostála, který byl na hronovské přehlídce pravidelným hostem a od jehož smrti uplynulo před pár dny rovných deset let. Ve vzpomínkovém pořadu Blues pro Pavla Dostála vystoupí Richard Pogoda se svou dcerou Sandrou.

Loňský favorit, Kočovné divadlo AdHoc, přiváží po triumfu své mafiánské opery Il Congelatore inscenaci S úsměvem nepilota, k favoritům patří i Upokojenkyně v podání souboru V. A. D. z Kladna či Dvě komedie v podání souboru Geisslers Hofcomoedianten.

Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla, takže i letos z Ruska přiveze Těatr Sekret  – Togliatti inscenaci Edith Piaf a již tradičně nebude chybět současná slovenská tvorba zastoupená Divadlem Gasparego s inscenací Osamelý západ.

Jiráskův Hronov netvoří ale jen nabitý divadelní program, festival přispívá i ke vzdělávání amatérských tvůrců. I letos se do patnácti dílen a seminářů přihlásilo více než 270 zájemců. Největší zájem byl tradičně o seminář Nonverbální komunikace vedený dramatičkou Danielou Fischerovou a seminář Evy Spoustové zaměřený na jevištní řeč. A samozřejmě denně budou probíhat diskuse reflektující hronovské inscenace pod vedením divadelních odborníků, praktiků i teoretiků.

K letošnímu jubilejnímu ročníku vydává Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) almanach reflektující posledních pět festivalových ročníků. Stěžejní studii o současné podobě amatérského divadla z pera teoretika a znalce amatérského divadla Jana Císaře doplňují články více než třicítky osobností spjatých s Jiráskovým Hronovem napříč druhy i generacemi, faktografie a bohatá obrazová část. Jiráskův Hronov potrvá do soboty 8. srpna a hlavní program doplní i četné další akce, výstavy, koncerty, prezentace a diskuse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám