Hlavní obsah

V Británii měla premiéru miniopera o Emilu Zátopkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

V britském Liverpoolu měla v pátek večer premiéru miniopera věnovaná legendárnímu českému běžci Emilu Zátopkovi. Dvanáctiminutová opera Zatopek!, kterou složila Emily Howardová, se pokouší hudebními prostředky oživit dramatický závod na 5000 metrů, za nějž na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 získal jednu ze svých tří zlatých medailí. Skladba vznikla při příležitosti olympiády.

Foto: Profimedia.cz

Polibek zlatých manželů Zátopkových na olympiádě v Helsinkách roku 1952.

Článek

Miniopera ztvárňuje přes půl století starou bitvu o medaile na trati 5000 metrů, kterou Zátopek slavně vyhrál. Nešlo přitom jen o jeho vynikající čas, ale i o dramatický průběh závodu, v němž se o vítězství přetahovali čtyři atleti. Své soupeře však Zátopek v samém závěru přesprintoval.

Skladatelka se snažila do opery přenést všechno, co se odehrálo na trati, ale i to, co se pravděpodobně odehrávalo v Zátopkově hlavě. "Každý nám říkal, že (Zátopek) přemýšlel víc než ostatní. Hlavou se mu mohla honit spousta věcí, neuvěřitelných i tajemných, a my jsme zkusili operu napsat tak trochu jako fantazii - spíš o podivných věcech, které mu šly hlavou, než o závodě samotném," svěřila se autorka hudby.

Třiatřicetiletá skladatelka vzala zadání opery věnované Emilu Zátopkovi velmi vážně. Spolu s libretistkou se podrobně věnovaly studiu historických pramenů a udělaly si výlet do Prahy, aby si o slavném olympijském závodě popovídaly se Zátopkovou manželkou Danou. Kvůli autenticitě nakonec samy běhaly na pětikilometrové trati, aby byly hlavní postavě svého opusu blíž.

Roli Zátopka v opeře zazpíval tenorista John McMunn, a to v kostýmu, který tvoří československý dres se lvem na prsou a startovním číslem 903. Jeho ženu Danu ztvárnila Wendy Dawnová Thompsonová. Kromě jejich zpěvu zazněly v díle i hlasy Zátopkových soupeřů Alaina Mimouna, Herberta Schadeho a Chrise Chatawaye, ale také sportovního komentátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám