Hlavní obsah

Transvestita ve víru sedmdesátých let

Právo, Věra Míšková

Největší hity sedmdesátých let odstartují i provázejí bizarní komedii Neila Jordana Snídaně na Plutu, jejíž název je stejně bláznivý jako styl, v němž režisér předkládá příběh mladého transvestity. Na pozadí jeho osudu se dotýká doby, v níž hrozba AIDS ještě stála - na rozdíl od teroristických bomb - za dveřmi.

Článek

Patrick(a) Braden(ová) vypráví ve více než třiceti kapitolkách o vlastním životě, jenž započal v Irsku na prahu kostela, kam ho jako své novorozeně odložila hospodyně místního kněze - a zmizela. Chlapec vyrůstal u nevlídné pěstounky, která měla daleko alespoň k náhradní mateřské lásce, zato jako saň reagovala na první projevy Patrickovy jinakosti - to když si hoch začal oblékat dívčí šaty.

Sám sobě pak dal přezdívku Kitten - Koťátko a sám se pak jednoho dne vydal hledat svou maminku do "města, které nikdy nespí", do Londýna. Snad žádného z mužů, které potkává, nelze označit jako úplně normálního, natož konvenčního člověka. S rockerem Billym se Koťátko dostane mezi teroristy IRA, s John-Joem jako chodící reklama na ulici, s kouzelníkem na barové pódium a s policajtem do peep-show, kde vystupuje v roli, kterou mu život přichystal - jako žena.

Úsměv ho nikdy neopouští

Cestou sbírá jednu ránu za druhou, ale prakticky nikdy ho neopouští něžný "kotěcí" úsměv a s ním touha najít svobodu ve světě, kde jeden ji upírá druhému a kde se zbytečně rodí pohrobci. Jen Koťátko je podivnou jistotou ve víru stále bláznivějšího okolního života, protože je neměnný -a Jordan diváky za jeho úsměv, s nímž se pohybuje mezi teroristy i prostitutkami, nikdy nepustí.

Režisér, který je (společně s autorem předlohy Patem McCabem) zároveň scenáristou, po celou dobu tohoto jímavého i dramatického vyprávění neopouští komediální polohu. Snídaně na Plutu má báječný vtip, svébytné výtvarné ladění, je příjemnou podívanou, s níž skvěle ladí perfektně vybrané skladby i skutečně bláznivé nápady.

Jejich vrcholem jsou dva ptáčci - červenky, které svým drmolením rámují celý tento barvitý, v erotice cudný, zato v postřezích o světě nemilosrdný film. A báječný je Cilian Murphy v hlavní roli, jehož herectví lze označit doslova za převtělení. Koťátko má v jeho podání až nečekaný půvab a sex-appeal, dojímá i baví a skvěle zapadá mezi ostatní postavy, ztvárněné velmi přesně například Liamem Neesonem v roli kněze, Stephenem Reou jako kouzelníkem Bertiem či Ruth Neggaovou v roli Koťátkovy černé kamarádky Charlie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám