Hlavní obsah

Tomáš Vorel chystá na jaro film Skřítek

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéru svého nového filmu Skřítek ohlásil na 17. března 2005 režisér Tomáš Vorel. Tvůrce jednoho z divácky velmi úspěšných filmů Cesta z města a netradičního dokumentu Z města cesta se v něm po letech vrací k žánru grotesky, jímž se proslavil v příběhu Výlet na Karlštejn, jež je součástí filmu Pražská pětka.

Foto: Policie ČR

Iustrační foto.

Článek

Vesnická rodinka, kterou známe z filmu Cesta z města, se přestěhovala za lepším do malého města. Otec (Bolek Polívka) pracuje jako řezník v masokombinátu, matka (Eva Holubová) je zaměstnaná jako pokladní v supermarketu. Jejich dcera v podání Aničky Marhoulové chodí na základní školu, ale technické předměty jí nejdou a nebaví ji. Má kvůli tomu neustálé problémy s třídním profesorem (Tomáš Hanák).

Syn (Tomáš Vorel ml.) zase studuje střední potravinářské učiliště, aby se podle přání otce stal také řezníkem, ale je fyzicky slabý, navíc vegetarián, anarchista a kuřák marihuany, což je zdrojem věčných konfliktů. Do problémů celé rodiny se motá ještě jakýsi Skřítek, který vylezl z lesa a veškeré vážné situace obrací v absurditu a humor.

Ve filmu dále hrají Ivana Chýlková, Jiří Macháček, Jan Kraus, Petr Čtvrtníček, Tomáš Vorel a další, za kamerou stál Marek Jícha.

Skřítek je groteska, takže dialogy jsou nahrazeny citoslovci, ruchy jsou stylizované, a co neřeknou zvuky, sdělí divoká i infantilní, ponurá i mysticky zádumčivá hudba (MIG 21). Celý příběh je pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací. "Troufám si tvrdit, že ve filmu není chvíle, kdy by se divák nesmál nebo neplakal," říká režisér Tomáš Vorel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám