Hlavní obsah

Tipy spisovatelky Zdenky Becker

Rakouská spisovatelka a překladatelka Zdenka Becker prozradí, co ji inspiruje v nabídce světa kultury. Redakčními tipy jsou dvě horké novinky z literatury a hudby. Začínající autorka Petra Hůlová opět boduje novým románem Přes matný sklo a angličtí Bees svým psychedelickým rockem rozehrávají emoce nejen díky beatlesovské tradici, z níž vycházejí.

Článek

Tipy Zdenky Becker

Čtu: Mám ráda nejrůznější žánry. Momentálně se věnuji německé a rakouské literatuře. Velice zajímavým autorem je například Erich Hackl. Čtu od něho knihu Auroras Anlass. Krásným jazykem je zde vykreslen příběh z minulosti s platností až do dnešních dnů.

Je to o emancipaci, vlastnění člověka, kterak mateřská láska došla až k vraždě dcery, jelikož  nepřenesla přes srdce její osamostatnění. (v Čechách vyšla povídka Loučení se Sidonií v nakladatelství Argo)

Poslouchám: Při mechanické práci si nejraději pustím rádio s populární hudbou. Když chci ale relaxovat, dávám přednost insrumentální hudbě a jazzu. Mým velkým oblíbencem je třeba Glenn Miller.

Viděla jsem: Navštívila jsem některé velké vídeňské výstavy - Dürera, Cézanna a Toulousse-Lautreca. Na výpravy za výtvarným uměním se vydávám jen tehdy, když mám opravdu dostatek času a mohu si poezii, kterou pro mě umění jistě je, náležitě vychutnat.

Internet: Pro mou práci je internet velice důležitý, ale jinak ho nevyhledávám. Neskýtá pro mě žádnou zábavu ani potěšení.

Petra Hůlová: Přes matný sklo

Mladá autorka navázala na svůj úspěch s prvním románem Paměť mojí babičce a její druhý počin se opět probírá lidskými vztahy. Čtenář postupně poodkryje roušku rodinného tajemství, kde matka a dospívající syn konfrontují své rozdílné úhly pohledu na životní realitu.

Ústředním tématem knihy je lidská samota, neupřímnost k sobě samému, sebeobelhávání. Petra Hůlová jakožto mistrná pozorovatelka lidských povah toto téma zpracovala v nevšední kvalitě.

Vydává Torst 2004, 128 stran, doporučená cena 138 Kč

The Bees: Free The Bees

Anglická kapela The Bees ve svém již druhém albu opět čerpá z beatlesovské tradice 60. let a kytarové psychedelie let sedmdesátých. Včelám však vůbec nešlo o svezení se na struně slávy, která provázela jejich známější předchůdce. Nejde o pouhé kopírování, ale umně provedené pokračování tradice britského rocku generace lásky. Jejich album je velmi optimistické a velmi příjemné. Budete překvapeni.

Vydává EMI / Virgin, 44:06

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám