Hlavní obsah

Tipy Moniky Absolonové

Zpěvačka Monika Absolonová představuje svůj kulturní vkus. Redakčními tipy jsou novinky z hudební a knižní produkce: na albu dvojice hudebníků české alternativní scény, Mikoláše Chadimy a Pavla Richtera, s názvem In New Work zazní jejich loňský debutový koncert na Deltě. Knihomolům je určena životopisná kniha o slavném architektu Adolfu Loosovi.

Foto: Tomáš Liška

Filip Malota zařídil Akademikům vítězství

Článek

Tipy Moniky Absolonové

Čtu: Barevné obrázky v časopisech, protože nic dalšího nestíhám.

Poslouchám: Muzikál Tři mušketýři, protože se ho učím.

Viděla jsem: Shrek 2. Viděla jsem první díl, byl dobrý, a druhý se mi líbil také.

Internet: Moc na něj nechodím, i když mám doma notebook. Kamarádi mi vždycky vytisknou ohlasy od fanoušků, kterým tímto děkuji.

Richter/ Chadima: In New Work

Kytarista a saxofonista Mikoláš Chadima začal loni improvizovat s dalším předním představitelem tuzemské alternativní scény, kytaristou Pavlem Richterem. Oba se již v minulosti spolupracovali, ale krátce, panovala mezi nimi rivalita. Album In New Work zachycuje jejich debutový koncert z února 2003 na Deltě.

Celkové poklidnější zvukomalebné ladění jasně ukazuje, jak velký vliv má na projektu Richterovo ovlivnění ambientní hudbou, nervní a drásavější pasáže však nechybí, takže deska nepůsobí monotónně. Oba protagonisté se neustále pokoušejí hledat, jak se vyjádřit, někdy se jim to povede lépe, někdy zabloudí do slepé uličky, ale to už patří k improvizaci, o níž se říká, že je nejlepší ji sledovat na živém koncertu.

Black Point , 39:25

August Sarnitz: Adolf Loos

Architekt, kritik a dandy Adolf Loos se na přelomu století postaral o úspěšné zbourání piedestalu, na kterém dosud stál historismus jako architektonický sloh. Loosův svobodný a kosmopolitní způsob života dodnes láká k poznání. Dokladem je i knižní novinka z pera Augusta Sarnitze.

Slovart, přeložila Jaroslava Burkertová, 96 stran, 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám