Hlavní obsah

Tim Janis pro Kapku naděje

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký skladatel a hráč na klávesy Tim Janis v Praze hrál pro nadaci Kapka naděje. Před vystoupením jsme s ním hovořili.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Při prohlídce parku se návštěvníci dozvědí zajímavosti z historie i současnosti rokokové zámecké zahrady

Článek

Vaše hudba je těžko definovatelná. V obchodech nevědí, do jakého regálu ji zařadit, přitom prodáváte milióny desek. Jak svou tvorbu charakterizujete?

Spousta lidí mě zařazuje mezi tvůrce new age, ale to není přesné. Inspiroval jsem se spíš některými soudobými americkými skladateli. Pohybuji se na pomezí klasické a relaxační hudby. Na svých známých a přátelích mám vyzkoušené, že má tvorba pomáhá najít inspiraci, evokuje velice niterné pocity.

Odkud čerpáte inspiraci vy?

Od Boha. Inspiruje mě duchovní stránka života, kterou předávám dál. Když jsme hráli na charitativních koncertech pro HIV pozitivní pacienty v jižní Africe, zjistili jsme, že ta muzika podnítila jejich naději na uzdravení.

Věříte, že vaše hudba uzdravuje?

Vyzkoušeli jsme to na řadě klinik ve Spojených státech. Bylo zjištěno, že pacienti pocítili náhlou úlevu. Podle mě proto, že se byli během produkce schopni odhmotnit od své bolesti. Jejich duch spočinul v oblastech, kde si mohl oddechnout. Posláním mé hudby je uzdravovat lidi. Proto se zúčastňuji tolika charitativních koncertů a projektů. Spolupracoval jsem například i s Paulem McCartneyem.

Jak oddělujete ekonomickou stránku života od svého poslání?

To je těžké. Charitativní práce mě nejdříve úplně pohltila a já málem zbankrotoval. Musel jsem se o sebe začít starat a být opatrnější. Ke svému životu toho ale moc nepotřebuji. Nemám ani stálé bydliště, jezdím v karavanu po Spojených státech. Charitativní a hudební činnost je pro mě důležitější

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám