Hlavní obsah

Thin Lizzy: V Praze zazní i úplně nová skladba

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná irská rocková skupina Thin Lizzy vystoupí v neděli 18. listopadu v pražském Lucerna Music Baru. Na otázky Práva odpověděl její zpěvák a kytarista Ricky Warwick.

Foto: Profimedia.cz

Kytaristé Thin Lizzy Vivian Campbell a Ricky Warwick na koncertu loni v New Yorku

Článek

Nedávno se objevila informace, že byste chtěli nahrát nové album. Je to tak?

Ano, je to pravda. Chystáme se do studia, budeme spolupracovat s producentem Kevinem Shirleyem. Máme už napsáno a připraveno sedmnáct písní a nemůžeme se dočkat. V listopadu jdeme ke Kevinovi do studia.

Co vás k takovému rozhodnutí vedlo?

Hrajeme spolu už dva roky a chceme novou sestavu posunout dál. Nazrál čas. Už jsme o tom všichni dlouho mluvili a cítíme, že si to můžeme dovolit. Reakce fanoušků na koncertech jsou úžasné, naše show mají skvělou energii. A navíc se nás na to už dlouho všichni ptají. Možná ale nová deska nevyjde pod názvem Thin Lizzy. Ještě o tom diskutujeme.

Své zatím poslední album Thunder And Lightning vydali Thin Lizzy v roce 1983. Tehdy vám bylo sedmnáct let. Oslovovala vás jejich hudba?

Naprosto. Vždycky jsem byl jejich oddaný fanoušek. Pamatuji si, že jsem si kupoval alba a hrál písně z nich na kytaru. Že jsem se stal jejich členem, je pro mě největší pocta v životě. Je to něco, co by mě pochopitelně tehdy nenapadlo. Vždycky jsem je měl rád. Pokaždé, když jdu na pódium a rozsvítí se logo Thin Lizzy, musím se štípnout, abych uvěřil, že je to pravda.

Vy sám pocházíte ze Severního Irska. Jsou tam Thin Lizzy populární?

Dodnes jsou tam velmi oblíbení, ostatně jako většina irských kapel. Ačkoliv bubeník Graham Downey je z Dublinu, ostatní současní členové kapely ale z Irska nejsou. Já sám se přestěhoval do Skotska, když mi bylo asi patnáct. Přesto myslím, že když jedeme do jakékoli části Irska, máme pocit, jako bychom se vraceli domů.

Do Thin Lizzy jste nastoupil v roce 2009. Proč jste jejich nabídku přijal?

Neváhal jsem. Nepřitakal jsem sice okamžitě, ale když mi Graham zavolal, byl jsem rozhodnutý hned, jen bylo potřeba se v klidu domluvit. Až zpětně jsme s kluky mluvili o tom, že jsme si vlastně ukousli dost velké sousto.

Jaký je rozdíl hrát v Thin Lizzy a v The Almighty či New Model Army, v nichž jste v minulosti působil?

V New Model Army jsem začínal. The Almighty byla kapela, kterou jsem založil, byl jsem její frontman, vypiplal jsem ji. Prošel jsem si s ní celou cestu. Něco takového člověk zažije jen jednou za život. Do Thin Lizzy jsem přišel ve chvíli, kdy se křísilo jméno etablované rockové hvězdy. Byla to slavná kapela a já jsem tu, abych udržel její dobré jméno.

Jak vzpomínáte na bývalého frontmana Phila Lynotta? Znal jste ho osobně?

Bohužel, nikdy jsem neměl tu čest. Byl pro mě ale absolutní ikona, naprostý prototyp rockové hvězdy. Přesně takhle má podle mě rocker vypadat. Na všech fotkách vypadal skvěle. Jednou jsem ho viděl na pódiu. Bylo to, když se po rozpadu Thin Lizzy vydal na sólovou dráhu. Byl jsem jeho osobností okouzlen a trvá to dodnes. Na pódiu byl agresívní a v pohodě zároveň. Když se mě lidé ptají, jakou radu bych dal začínajícím kapelám, říkám jim, ať se podívají na záznam s Lynottovými koncerty.

Které období světového rocku bylo podle vás nejlepší?

Každá dekáda měla něco do sebe, ale upřímně řečeno poslouchám nejraději současnou hudbu. Myslím, že každý rok vznikají skvělé nové písničky. Jsem například velký příznivce kapely The Gaslight Anthem.

Je možné, že na pražském koncertě představíte nové skladby?

Ano, předpokládám, že minimálně jedna zazní.

Reklama

Výběr článků

Načítám