Hlavní obsah

Témata od nacistického filmu až po berlínský hip-hop nabízí Das Filmfest

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival der Film se vrací do Prahy a Brna pod novým názvem Das Filmfest. Od 6. do 10. října proběhne v kinech Lucerna a Evald a poté se přesune do kina Art v Brně. Festival specializovaný na Německo, Švýcarsko a Rakousko přiveze letos 27 filmů.

Článek

"Pečlivě vybraná díla německé, rakouské a švýcarské filmové produkce, často s úspěchem promítaná na letošním Berlinale, budou uvedena ve čtyřech sekcích. Tematicky obzvlášť atraktivní je první z nich - Am Limit - zabývající se životem „na hraně“ společnosti či za hranicemi konvencí.

Naopak uvnitř hranic regionu Tyrolských Alp se drží sekce IFFI Fokus Tirol. Snímky v sekci MusikMania vzdávají hold hudbě. Současné Německo – často v jeho krajních podobách - reflektují krátké filmy uznávaných režisérek a režisérů i nastupující generace uvedené společně pod hlavičkou Noc krátkých filmů," sdělila Silvie Marková z agentury Smart communication.

Zvlášť zajímavé by mohly být filmy o Veitu Harlanovi, jedné z hlavních postav nacistického filmu. Harlan natočil známý antisemitský film Žid Süss. Jeho historii odhalují snímky Žid Süss s podtitulem Film bez svědomí a Harlan – Ve stínu Žida Süsse režiséra Felixe Moellera.

V sekci MusikMania poběží mimo jiné populární komedie Soul Kitchen německého režiséra Fatiha Akina. Ten obdržel již několika cen z velkých festivalů a je dnes považován za evropskou hvězdu. Má za sebou uznávané filmy jako V červenci, Solina, Na druhé straně a Proti zdi.

Z jiného, hip-hopového soudku, pochází film Neükolln Unlimited o mladých libanonských sourozencích, kteří se snaží uživit v drsnější čtvrti Berlína.

Více na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám