Hlavní obsah

Taco a Králíček, kamarádi Popelky i Pana Tau

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hezkých pár let už uplynulo od doby, kdy celé rodiny pravidelně usedaly k premiérovému uvádění česko-německých televizních seriálů a pohádek. Pan Tau, Tři oříšky pro Popelku, Arabela, Návštěvníci a řada dalších. Všem již mezitím dorostly další generace diváků, mnohé mají dokonce své fankluby, jejich obliba prakticky neustává.

Článek

Nyní by měly na tuto tradici navázat zatím dva detektivní příběhy s dětskými hrdiny Taco a Králíček, které se v koprodukci Bavaria Fernsehproduktion, německé televize MDR, TV Barrandov, s.r.o, a Barrandov Studio právě natáčejí v Praze.

Taco a Králíček jsou přezdívky pro sourozence - devítiletého Adriana a jedenáctiletou Ninu. Mají společnou maminku, ale každý jiného tatínka - Tacův otec je Mexičan, Králíčkův Němec. Oba však jejich matku opustili a dětem po nich zbyl jen rozdílný temperament, s nímž řeší - vedle běžných dětských radostí a strastí - i kriminální případy.

Zázáří i populární Němka Rebecca Immanuelová

Jejich představitelé Miles Lawson a Leonie Tepeová vzešli z náročného konkurzu, před kamerou jsou nováčci. "Chovají se však naprosto profesionálně, jsou precizní, přirození i šarmantní," říká o nich jejich filmová maminka, populární německá herečka Rebecca Immanuelová.

Má za to, že právě takové hrdiny, jako jsou Taco a Králíček, si děti i jejich rodiče oblíbí. "Jsou odvážní, kreativní, poznáte, čeho se bojí i jaké mají slabiny, umějí se podívat strachu do očí a zvládnou ho," dodává herečka. Z českých herců se ve vedlejších rolích objeví například Valerie Zawadská.

Taco a Králíček vzešli z pera manželů Amelie Friedové a Petera Probsta, kteří vydali již šest úspěšných knih. Současné natáčení příběhů V moci únosce a Nikdy více škola by mělo být zahájením dlouhodobější spolupráce mezi německými a českými partnery.

"Na Panu Tau, Třech oříškách pro Popelku a dalších českých pohádkách a seriálech s dětskými hrdiny jsem vyrostl, a přál bych si, aby se mezi ně Taco a Králíček zařadili," řekl Právu Karl-Heinz Staamann z MDR a dodal, že navázání spolupráce s českými partnery bylo souhrou faktů i náhod - existoval scénář a setkali se lidé, kteří měli zájem se na výrobě společně podílet.

"Věřím, že Taco a Králíček si najdou německé i české diváky - je to příběh normálních, tedy přiměřeně roztomilých i drzých dětí, podle mého názoru takových, jaké by dospělí chtěli mít doma. Jejich maminka je navíc samoživitelka, a ty mívají větší smysl pro to, co je u dětí normální," řekl Právu Staamann.

Reálný svět vs. Harry Potter

V čase, kdy dětské publikum ovládá Harry Potter, Pán prstenů a jiné nákladné celosvětově zacílené filmové projekty, sází producenti na realistické dětské hrdiny i na blízké prostředí. "Je to evropský příběh o evropské rodině, postavený na dětské fantazii v reálném světě," říká producentka Anna Oellerová z Bavarie a dodává, že úspěch knih mezi německými dětmi dává dobrý předpoklad k tomu, aby zaujala i televizní podoba.

Do budoucna oba němečtí producenti nevylučují ani účast českých scenáristů a tedy tvůrčí přínos českých autorů, což by uvítal i programový a výrobní ředitel Barrandov TV Kamil Spáčil, který Právu řekl: "Mám velkou radost, že se podařilo navázat na koprodukční tradice mezi německými a českými tvůrci, a že ještě dřív, než zákon umožňuje zahájit vysílání digitálních televizí, pracujeme na původní tvorbě."

Natáčení obou dílů minisérie Taco a Králíček potrvá do poloviny září, s vysíláním se počítá v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám