Hlavní obsah

Svérázný ostravský detektiv se vrací

Novými příběhy Zahrada a Rest pokračují divoké literární eskapády detektiva ostravské kriminálky Romana Sarana.

Foto: Argo

Kniha Trujkunt: Zahrada a Rest

Článek

Autor detektivek Petr Sagitarius dlouhodobě využívá rázovitého kouzla Ostravska a hlavně Jablunkovska a nářečí po naszymu.

Svůj kraj s česko-polsko-německou minulostí oslavuje, ale současně svět podnapilých vesnických strejců a dělníků z „werku“ trochu ironizuje. Krimi příběhy jsou plné akce a ne zcela realistických bitek. Neotesaný rváč Roman Saran je ovšem také miláčkem žen.

Nová knížka ze série Trujkunt obsahuje příběhy Zahrada a Rest.

V povídce Zahrada Saranovi v pátrání výrazně pomáhá jeho kamarád Marek Hota, jehož přivede taxikaření na stopu obrazu namalovaného slavnou Toyen. Smrt majitele tohoto skvostu a krádež samotného díla zavede oba muže na půdu jablunkovského sanatoria.

Okolnosti surové vraždy lichváře, zabitého kopem do hlavy jako z akčního filmu, pak v příběhu nazvaném Rest vracejí Sarana k tragické události staré mnoho let a nabízejí mu možnost záhadu objasnit a zároveň i ulevit svému svědomí. Splatí svůj dluh, nebo naopak zjistí, že stíny temné minulosti nelze zaplašit?

„Jedná se o fiktivní příběhy, jež jsou zasazeny do reálného prostředí a které spojují dějové linky jednotlivých postav. Narodil jsem se a vyrůstal v Třinci, žiju v Jablunkově, tato místa jsou mi nejbližší. Nechci a neumím psát o lokalitách, jejichž atmosféru neznám. Zdůrazňuji, že mnou popsané vraždy se nestaly, jde o fikci,“ ujišťuje Sagitarius.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám