Hlavní obsah

Stoupající hvězda R&B, která vyrostla v kostele, vydává pozoruhodný singl

Stanislav Dvořák, Novinky, Stanislav Dvořák

Nový klip Fellowship předznamenává album Deacon, které má vyjít 26. března. Jde o druhé plnohodnotné LP album umělce, který si říká Serpentwithfeet, po debutu Soil.

Serpentwithfeet - Fellowship

 
Článek

Serpentwithfeet se pustil do R s prvky world music, která má až meditativní polohu. Perkuse a ztlumený zpěv vybízejí ke zpomalení a duchovnímu ponoru.

Ne náhodou se chystaná deska jmenuje Deacon (diákon, jáhen).

Foto: Serpentwithfeet

Americký hudebník Serpentwithfeet

Autor a interpret v jedné osobě se zařekl, že na desce nebudou žádné tragické songy o zlomených srdcích. „Chtěl jsem vytvořit něco, co bude mít klidnou, umírněnou náladu. Chci se tak napojit na energii, kterou v sobě mají mnozí diákoni.“

Americký hudebník Josiah Wise, který si říká Serpentwithfeet, začal svou profesionální kariéru v New Yorku, kde vydal EP Blisters. Ještě předtím ale vyrůstal v silně náboženském prostředí v Baltimoru, kde jeho matka vedla církevní sbor.

Slovenského kandidáta na Oscara uvede v USA Centrum Simona Wiesenthala

Film

Jako mnoho významných amerických umělců se i Josiah naučil zpívat v kostele. V dětství na něj měla vliv především gospelová a klasická hudba. Dodnes se ke křesťanské církvi hlásí, přestože je gay. Časy se zkrátka mění.

Ve čtrnácti se vydal se sborem na turné a propadl klasice. „Byly tam samé černé děti, ale náš repertoár byl hlavně klasika. To mě dostalo,“ vzpomíná Josiah. Během dospívání se rozhodl, že se stane operním pěvcem, neprošel však přijímacími zkouškami na tento obor a dál už se ubíral jinou cestou.

Začal koketovat se soulem, i když jeho hlas stejně nějak tíhnul ke klasické hudbě a alternativě. Své první EP Blisters natáčel s producentem The Haxan Cloak, který spolupracoval s Björk, a sklidil výtečné recenze. Později doprovázel Björk i jako vokalista na turné Cornucopia Tour.

Reklama

Výběr článků

Načítám