Hlavní obsah

Staromilský vizuální skvost Michela Ocelota

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský klasik Michel Ocelot je zastoupen v mezinárodní soutěži animovaných celovečerních filmů na třeboňském Anifilmu snímkem Příběhy noci (též Pohádky noci), jenž se nedostal do běžné české distribuce.

Foto: Studio Canal

Pohádky noci (Michel Ocelot)

Článek

V opuštěném kině se v noci schází mladík, dívka a starý technik, kteří si vymýšlejí a kreslí fantastické příběhy z říše vlkodlaků, čarodějů a víl. Umísťují je do Evropy, africké vesnice, tibetských velehor i do Karibiku.

Tibetský mladík musí obětovat srdce milovaného koně, aby prošel zkouškou lásky ke své vyvolené, sestra bezcitné dámy zase zjistí, že i vlkodlaka lze milovat a vysvobodit ze zakletí. Africký chlapec pak odvrátí válku i nemoci kouzelným tam-tamem.

Ocelot natočil vizuální skvost ze staré školy, který vypadá na dnešní dobu neobvykle. Zvolil staromódní výtvarné pojetí s černými siluetami postav a pestrobarevným pozadím, které místy dosahuje až psychedelické křiklavosti.

Tu a tam se pokouší o humor, ale vtipných aktualizací pohádkových světů je pomálu, v jádru jde o klasické pohádky o vítězství lásky a nevinnosti nad zlem.

Jejich dojemnost i morální poučení pro děti nakonec působí roztomile, i když u některých epizod se nabízí otázka, jestli by nebylo lepší vyprávět méně příběhů, ale zato propracovanějších, než každých deset minut vymýšlet nové hrdiny a prostředí. Jejich předvídatelnost a naivita může dospělého diváka začít nudit, postupně se i siluety omrzí, což ale nemusí nutně platit pro děti.

Filmový festival Anifilm pokračuje v Třeboni až do úterý. Každý den se konají projekce animovaných filmů pro děti i dospělé, přednášky a workshopy.

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám