Hlavní obsah

Souboj dravců – člověka a tygra

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc ve znamení tygra, to je název románu francouzského prozaika Michela Honakera, jehož děj je umístěný do malého indického městečka Aramša.

Foto: Vyšehrad

Michel Honaker: Noc ve znamení tygra

Článek

Tam přijíždí Derek Ardo, bývalý voják britských speciálních sil, který se chce vyrovnat s minulostí. Má mu k tomu pomoci klidná práce vedoucího knihovny v novém kulturním centru. Lidi ovšem po nocích začne ohrožovat lidožravý tygr.

Nakladatelství Vyšehrad nabízí v překladu Terezy Kortusové příběh ne neprávem srovnávaný s Kiplingovou Knihou džunglí. Ardo se cítí odpovědný za život několika žen i dětí, s nimiž se sblížil, a rozhodne se vydat za tygrem do džungle, aby ho zabil.

Honaker souboj dvou dravců, člověka i tygra, posunul do existenciální roviny. V dalších plánech vyvolává nadčasové otázky týkající se vztahu člověka k přírodě, jeho touhy ovládat ji. Jenomže tygr dobře ví, že tu byl dávno předtím, než se ten podivný tvor vzpřímil a postavil na dvě nohy. Proč by se mu měl podrobit?

Svého způsobu života se nehodlá vzdát. Dokáže to však člověk?

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám