Hlavní obsah

Soderbergh chce promítnout Castrovi rozporuplný film o Che Guevarovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Steven Soderbergh zatím nesklidil podle magazínu Variety se svým snímkem Che takový aplaus, jaký by si představoval. Teď plánuje prorazit na dalších festivalech v USA a na Kubě, kde se, jak doufá, přijde podívat i symbol kubánské revoluce Fidel Castro.

Článek

V Cannes se životopisný film Che setkal s kritikou ohledně své neúnosné délky a mnozí mu předhazovali i emocionální chladnost, tvůrčí přístup prý nebyl dost strhující. Na druhou stranu většina kritik ocenila herectví Benicia Del Tora.

Jako problematické se ukázalo i to, co se může jevit jako logické z uměleckého hlediska, totiž, že herci mluví španělsky. Pro trh je však podle odborníků nutná angličtina a společnosti se zdráhají film promítat, pokud nebude dabovaný.

Film se původně měl točit v angličtině, měl být mnohem kratší a režírovat ho měl Terrence Malick. Pak se k producentce Lauře Bickfordové připojil Soderbergh a při probírání se rozsáhlým materiálem zjistili, že film bude třeba rozdělit na dvě části a natočit ve španělštině, přestože Soderbergh španělsky neumí.

Tvůrci teď troufají, že Che prorazí po premiéře v New Yorku a následně v Los Angeles. V prosinci ho chtějí přivést na Havanský filmový festival a promítnout před samotným "el comandantem" Fidelem Castrem.

Guevara inspiroval více filmařů

Letos Bolívie zveřejnila i originál deníku Che Guevary. Psal si ho během nezdařeného pokusu o rozdmýchání revoluce v Bolívii, vláda deníky a několik černobílých fotografií uchovávala od roku 1986 v zapečetěné obálce v centrální bance.

Reklama

Související články

Toronto: Che Guevara jako hvězda večírku

Nebývá zvykem, abyste na vyhlášeném festivalovém večírku, plném snobismu a předvádějících se hvězd, potkali revolucionáře. Nicméně tradiční InStyle...

Výběr článků

Načítám