Hlavní obsah

Smigmator s Winehousem slavili Gershwina

Právo, Vladimír Říha

Pražská Malostranská beseda byla místem, kde středeční 120. výročí narození amerického jazzového skladatele George Gershwina bylo náležitě vzpomenuto. Na koncertě k čerstvě vydanému CD Smigmator - Gerhswin - Winehouse tam vystoupili iniciátor desky, zpěvák a moderátor Jan Smigmator, a jeho host z Londýna zpěvák Mitch Winehouse, známý také jako otec Amy Winehousové.

Foto: Miroslav Šmikmátor

Mitch Winehouse a Jan Smigmator při koncertě v Malostranské besedě

Článek

Nabitý sál byl plný osobností české hudby a kultury, byl přítomen Felix Slováček, herci Jaromír Hanzlík a Josef Dvořák, z Mnichova, kde od 80. let žije, dokonce přicestoval výtvarník Oldřich Jelínek, autor obalu nového Smigmatorova alba. V malé kapele, která oba zpěváky doprovázela, byl i bubeník Josef Vejvoda, na klavír hrál autor aranžmá písní z alba Vladimír Strnad, se saxofonem se k několika písním přidala i Markéta Smejkalová.

I když oproti očekávání bylo dodáno ke křtu CD jen pár desek, mohli si je zájemci objednat na místě. Hlavními hvězdami večera byli oba protagonisté Jan Smigmator a Mitch Winehouse. Oba zpívali ve skvělé formě, hýřili vtipem, a tak se nikdo v publiku nenudil. Repertoár večera byly většinou písně z alba (je jich tam 18 evergreenů včetně rámující krátké úpravy Rhapsody in Blue), ale došlo i na další swingovou klasiku (Porter, Legrand aj.). Pro většinu posluchačů byl objevem Mitch Winehouse, jenž u nás není tak známý, ve Velké Británii je to však swingová legenda. To se mu podařilo v Besedě dokázat zcela průkazně a obdiv vyvolával se salvami smíchu i jeho britský humor.

Mezi kmotry alba byli herci Jaromír Hanzlík a Josef Dvořák a pro někoho překvapivě i operní hvězda Kateřina Kněžíková. To ale vysvětlil Smigmator zcela srozumitelně „Nikdo mi při studiu na Pražské konzervatoři nepomohl tolik jako Kateřina, od které jsem tolik opisoval!“ řekl s úsměvem.

Koncert obou protagonistů alba se bude opakovat i v Londýně, kde spolu vystoupí 7. října v Pizza Express Jazz Clubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám