Hlavní obsah

Sluneční králové: Národní muzeum zahájilo nejvýznamnější výstavu své historie

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Pět tisíc let stará soška Muže z Abusíru, plastika krále Raneferefa či misky písaře dokládající fakt, že již před pěti tisíci lety staří Egypťané zapisovali minusová čísla červeně. Národní muzeum otevřelo veřejnosti pravděpodobně nejvýznamnější zahraniční výstavu své historie. Představí se na tři sta vzácných předmětů egyptské historie, přičemž některé z nich bude moci veřejnost vidět vůbec poprvé.

Národní muzeum zahájilo svou nejunikátnější výstavu egyptských artefaktů Sluneční královéVideo: Novinky

 
Článek

Výstava s názvem Sluneční králové zavede návštěvníky do Egypta v období Staré říše, do doby dávných stavitelů pyramid, a to prostřednictvím ve světě dosud ještě nikdy nevystavovaného souboru předmětů.

Díky moderním multimediálním technologiím mohou lidé nahlédnout do nejstarších časů staroegyptské civilizace.

Hlas TGM po 90 letech. Národní muzeum našlo nahrávku projevu z roku 1930

Domácí

„Je to asi nejvýznamnější zahraniční výstava, kterou kdy Národní muzeum pořádalo. Je plná unikátních předmětů, mnohé z nich ještě nikdy neopustily území Egypta, kde jsou některé schované v depozitářích,“ sdělil Novinkám ředitel muzea Michal Lukeš.

Minusová čísla červeně vymysleli Egypťané

Výstava se dělí na tři části. V první třetině budou k vidění předměty ze sbírek Národního muzea, druhou zastupují artefakty z dalších evropských muzeí.

Největším lákadlem je nicméně poslední část složená ze vzácných předmětů přímo z Egypta. Zde si budou moci návštěvníci prohlédnout například sošku Muže z Abúsíru. „Egyptologové říkají, že mají svého supermana, protože je to pět tisíc let stará soška, je to jediné dochované vyobrazení obyvatele lokality,” konstatoval Lukeš.

Foto: Novinky

Čtyři tisíc let staré misky ještě se zaschlými barvami.

„Dále bych vypíchl asi sošku krále Raneferefa, jednoho ze stavitelů pyramid. Je to celkem nenápadná, ale krásná plastika, té si egyptologové váží nejvíce,“ říká Lukeš, jenž rád upozorňuje na detaily. Raneferef byl panovníkem 5. dynastie, stavbu své pyramidy zahájil, ale nedokončil, zemřel v pouhých 23 letech.

„Najdete tam třeba i dvojmisku, na které jsou zbytky červené a černé barvy, je to takový drobný, čtyři tisíce let starý předmět. Je to písařské náčiní, písař měl černou a červenu barvu. Když se podíváte do dnešní doby, minusová čísla píšeme pořád červeně. To jsme nevymysleli my, to vymysleli Egypťané. Výstava není pouze o unikátních předmětech, kterých je tam ohromné množství, ale také o takovýchto zajímavostech a výletech do tisíce let staré historie,“ prozradil Lukeš.

Velryba s příběhem. Plejtváka myšoka dostal do Čech inzerát

Historie

Podle něj by se ale měla výstava vnímat spíše jako celek. „Lidé by si měli uvědomit, že pojednává o jedné z prvních ucelených civilizací, ze které si dodnes bereme inspiraci,“ prohlásil.

Dát dohromady takovou výstavu bylo podle něj náročné, především pak doprava vzácných artefaktů mezi kontinenty, kterou komplikovala pandemie koronaviru.

Výstava potrvá v Národním muzeu v Praze do 7. února 2021.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám