Hlavní obsah

Šifra mistra Leonarda má rozpačitou premiéru

Právo, ČTK, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Světová premiéra filmu Šifra mistra Leonarda zahájí ve středu večer ve francouzském přímořském letovisku Cannes už 59. ročník nejslavnějšího filmového festivalu světa. O Zlatou palmu se bude až do 28. května ucházet 19 filmů včetně děl špičkových tvůrců. Na novinářské projekci si film vysloužil posměch až chladné přijetí kritiky.

Článek

Šifra podle očekávání nesoutěží, ale její uvedení přesto láká pozornost více než co jiného. Teprve až opadne vzrušení z toho, jak nejočekávanější hollywoodský hit roku dopadl, upře se pozornost mezinárodní filmové veřejnosti k soutěži.

Chladné novinářské reakce na Šifru mistra Leonarda

Výbuchy smíchu v klíčových dramatických momentech, ticho přerušené jen několika pískoty na konci filmu. Takto chladně reagovala většina z 2000 novinářů a kritiků.

Dvě a půl hodiny trvající snímek režiséra Rona Howarda reprodukuje podle novinářů dosti věrně obsah Brownova kontroverzního románu, jehož klíčovým sdělením je, že Ježíš měl s Máří Magdalénou dítě, jehož potomci stále žijí. Toto tvrzení, které po vydání knihy vyvolalo velké protesty a ostré kritiky duchovních i věřících v mnoha zemích světa, provázely v promítacím sále v Cannes zaplněném k prasknutí jen salvy smíchu.

Reakce kritiků, které po východu ze sálu oslovily světové agentury, se ubíraly stejným směrem. "Dech beroucí kniha, která zaznamenala mezinárodní úspěch, se na plátně proměnila v těžkou a temnou záležitost," uvedl kritik vlivného hollywoodského časopisu Variety. Hlavní hrdinové představovaní Hanksem a Audrey Tautouovou si prý navíc na plátně příliš nerozuměli.

"Nebylo to příliš srozumitelné. Věta, která má být klíčovým sdělením filmu, byla přijata výbuchy smíchu nebo spíš úsměšky, to hovoří za vše," řekl kritik listu Times of India Gerson Da Cunha.

"V tom filmu nic opravdu nefungovalo. Není to napínavé, není to romantické, a už vůbec ne zábavné," řekl kritik amerického listu Boston Herald.

Kritikovi amerického kanálu CBS 5 Jamesi Rocchimu film připadal jako "králíček z reklamy na baterky, který jde a jde a jde, ale ne správným směrem".

V soutěži se utká Almodóvar, Copplová i Loach

Umělecký ředitel Thierry Frémaux sice označuje vzhledem k počtu mladých filmařů letošní festival za ročník "adolescentů", ale týká se to jen asi poloviny režisérů soutěžních filmů.

S nimi se utká například slavný španělský režisér Pedro Almodóvar, který přiveze snímek Volver (Návrat), Američanka Sofia Coppolová (Ztraceno v překladu) představí snímek Marie Antoinetta s Kirsten Dunstovou v titulní roli, jeden ze zdejších oblíbenců, Ital Nanni Moretti, natočil satiru na italského premiéra Silvia Berlusconiho nazvanou Kajman. Poosmé bude v Cannes britský režisér Ken Loach.

Předsedou poroty je čínský režisér Wong Kar Wai a zasedne v ní také Monica Bellucciová, která byla před třemi lety konferenciérkou úvodního i závěrečného ceremoniálu. V této roli ji letos vystřídá její manžel, francouzský herec Vincent Cassel.

Český film v hlavním programu opět není, naše kinematografie se bude prezentovat jen na světovém filmovém trhu, kde bude mít opět společný stánek se Slováky a Poláky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám