Hlavní obsah

Seriál Zrádci provokuje a hraje si s divákem

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Viktor Tauš se vrátil na obrazovku České televize už potřetí a opět v podobném žánru. Po dvou detektivkách z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice natočil šestidílnou kriminální minisérii Zrádci podle scénáře Mira Šifry.

Zrádci (TV seriál)Video: Česká televize

 
Článek

Mladý absolvent pražské FAMU na sebe upozornil už předloni scénářem k minisérii Rédl, v němž se vrátil na počátek 90. let. Svou schopnost důkladného průzkumu tématu teď obrátil k současnosti a zaměřil se na prostředí vietnamské mafie, která na našem území ovládá většinu trhu s pervitinem, od výroby po distribuci.

Režisér Tauš pak podobně jako v předchozích dvou detektivkách (Modré stíny a poté Vodník) znovu přichází s osobitým vizuálním stylem. A i dnes se dá očekávat, že ne každého diváka jím nadchne. V případě Modrých stínů, které vyvolaly překvapený a nespokojený ohlas i kvůli špatné kvalitě zvuku, působila však experimentální přesvícená kamera se záběry z neobvyklých úhlů hlavně jako účelová snaha nějak se se ctí vyrovnat se scénářem, který až příliš často nabízel neúnosně dlouhé dialogy v interiérech.

Tedy nudné „mluvící hlavy“, typické především pro dlouho běžící televizní seriály. Zatímco scénář této univerzitní detektivky režisérův pokus o vizuálně zajímavý politický thriller zřejmě neměl šanci unést, a výsledný obraz proto vyzněl spíš jen jako pouhá manýra, loni u baladicky laděného Vodníka kamera už působí organicky a nedominuje přespříliš.

Po prvním díle Zrádců, které ČT nasadila minulou neděli, je zřejmé, že režisér znovu přichází s ambicí přinést trochu osvěžení do konzervativních domácích vod. Kromě opět provokativně exhibující kamery znovu pracuje i s pečlivě volenou architekturou jako v Modrých stínech.

Seriál přichází i s množstvím zcizujících prvků, s nimiž nečeká a „vypálí“ je na diváka hned zkraje. Hlavní hrdina, dealer pervitinu a zároveň informátor policie, s mladistvým cynismem komentuje dění přímo do kamery, kdy provokativně tvrdí, že kšeft s drogami nemá žádné oběti, protože obě strany obchodu jsou spokojené, nebo je prohlašuje za náš „národní poklad“.

S kontrasty pak pracuje na mnoha úrovních, včetně tempa vyprávění. První, pomalu se rozjíždějící díl pak náhle krátce před koncem urychlil policejní zásah na hranicích. Jenže jak rychle se akce rozběhla, tak rychle zase skončila, načež ji tvůrci překvapivě ukončí výstřelem.

Do druhého dílu, který bude ČT 1 vysílat v neděli večer, tedy lákají diváka s překvapenou pochybností, jestli opravdu odstranili ze scény postavu, která se od první chvíle jevila jako naprosto zásadní hybatel všeho dění. No dobrá, nezbývá než se těšit, s čím dalším přijdete, vy zrádci.

Reklama

Výběr článků

Načítám