Hlavní obsah

Sázavafest potrvá čtyři dny. Čeká se na dvě zahraniční hvězdy

Právo, Jaroslav Špulák

Šestnáctý ročník letního festivalu Sázavafest se letos uskuteční v areálu zámku ve Světlé nad Sázavou od 4. do 6. srpna. Program ale začne již o den dříve. Pořadatelé představili první zahraniční hosty a největší české hudební hvězdy. V dohledné době ještě zveřejní dvě větší zahraniční jména.

Foto: ČTK

Tradičním hostem Sázavafestu je spisovatel Michal Viewegh.

Článek

Na festivalu se poprvé v České republice představí německá skupina M.I.N.E. Je to vedlejší projekt zpěváka slavných Camouflage Markuse Meyna. Přijedou také hloubaví němečtí Final Stair, rakouská skupina Kitty In A Casket a německá písničkářka Meg Pfeifferová.

„Chtěli jsme už zveřejnit alespoň jedno jméno ze dvou větších zahraničních, s nimiž dokončujeme jednání o účinkování na festivalu. Bohužel ještě nejsou dokončeny všechny náležitosti, takže je zveřejníme v horizontu několika týdnů,“ uvedl na úterní tiskové konferenci dramaturg festivalu Pavel Kloupar.

Festival začne již ve středu 3. srpna nultým dnem, jehož hudební hvězdou bude zpěvačka Lucie Bílá a představí se na něm i Kamil Stříhavka s kapelou Leaders! Ve čtvrtek pak bude vstup na akci zdarma, protože program je dárkem obyvatelům Světlé nad Sázavou a okolí. V pátek bude postaven především na zahraničních kapelách, v sobotu naopak na účinkujících z Čech a Slovenska.

Foto: Warner Music

Pavel Callta možná na Sázavafestu vystoupí s orchestrem.

Dvacet let na scéně na festivalu oslaví skupina No Name, vystoupí i Chinaski, Iné kafe, Monkey Business, Petr Kolář, Mig 21, Majk Spirit, Ewa Farna, Jelen, Michal Hrůza, Xindl X, Wohnout, Vladimír 518, Slza, Sto zvířat, Voxel nebo Pavel Callta.

„Rád bych se na festivalu představil ve svém běžném programu a také ve spolupráci se swingovým orchestrem. Už jsem s ním vystupoval, ale ještě jsme spolu nedělali aranže mých písniček. Byla by to velká změna, ale myslím si, že by to bylo zajímavé. Rád zkouším nové věci,“ řekl Callta Právu. Podotkl současně, že by se v budoucnu takovému spojení příležitostně nebránil, nicméně cítí se být písničkářem a jeho další tvorba bude v tom duchu pokračovat.

Již nyní má Callta připravený materiál na své nové album. „Během měsíce nebo dvou začnu nové album nahrávat. Vyjít by mělo ještě před letošními Vánocemi anebo příští rok na jaře,“ řekl.

Michal Viewegh bude číst z nové knihy

Spisovatel Michal Viewegh, který na Sázavafestu vystupuje pravidelně, letos přečte ukázku z chystaného románu Dva muži ve člunu, který vyjde na podzim. „Hlavními postavami jsou profesionální gigolo a nájemný vrah. Jako správní chlapi pracují i na dovolené, na které jsou, takže si musí odskočit za melouchem,“ prozradil o knize Viewegh.

Ze své nové knihy bude na Sázavafestu číst i Lukáš Pavlásek, který po úspěchu beletrie Z deníku ajťáka představí pokračování Ajťáci vrací úder. Představí se také v pořadu Na stojáka!

Program doplní Hudební divadlo Karlín se starším projektem 10 let nad vodou, který přinese ukázky z muzikálů Aida, Carmen, Producenti, Jesus Christ Superstar a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám