Hlavní obsah

Rudy Linka: Improvizací se zabývám celý život

Právo, Jaroslav Špulák

V Praze na Staroměstském náměstí v pondělí začíná 12. ročník putovního Bohemia JazzFestu. Až do 18. července se postupně zastaví v Plzni, Liberci, Domažlicích, Táboře a Brně. K jeho hudebním hvězdám patří Miroslav Vitouš, The John Scofield Uberjam Band, The Soul Rebels a další. Organizátorem festivalu je Rudy Linka, český jazzman žijící v Americe.

Foto: Lucie Levá, Právo

Rudy Linka tvrdí, že nepotkal hudebníka, který by nechtěl na Bohemia JazzFestu hrát.

Článek

Máte stále dost sil pro pořádání Bohemia JazzFestu?

Asi vím, kam tou otázkou míříte. Vypadám unaveně a úplně vyčerpaně, což je pravda, protože hodiny před začátkem festivalu je vždy ten největší blázinec a shon. K tomu všemu také stále točím pro ČT art pořad o hudbě, který se začne vysílat v září, a ještě stále vysílám dvakrát měsíčně svůj pořad na stanici Vltava. A navíc jsem se vrátil z Karlových Varů...

Festival, jako je Bohemian JazzFest, vyžaduje od organizátorů hodně energie. Také ji ale dává. Ví to každý, kdo na něm někdy byl.

Je pro vás pořádání festivalu každý rok stejné, anebo se v něčem liší?

Pokaždé je to úplně jiné. Každý ročník má svůj vlastní košík problémů i řešení. Myslím si, že schopnost improvizace je ten nejlepším předpokladem k organizaci tak obrovského projektu. Já se improvizací zabývám celý život.

Foto: archív R. Linky

Rudy Linka je skvělý muzikant i organizátor.

Oproti loňskému ročníku se letos nebude hrát v Písku. Proč?

Už začátkem ledna podepisujeme smlouvy s největšími hudebními hvězdami, které budou v červenci na festivalu hrát, a tak potřebujeme vědět od každého města už v prosinci, že budeme mít jeho podporu. Jak organizační, tak finanční.

Na rozhodnutí Písku jsme letos čekali až do poloviny března, ale pak už jsme opravdu déle čekat nemohli. V České republice se spousta věcí děje úplně na poslední chvíli, a já tím nemyslím za pět minut dvanáct, ale přímo ve dvanáct. Je to taková česká specialitka.

Účasti kterého z umělců si letos nejvíce vážíte?

Letos máme skvělý program…

To říkáte každý rok…

A vždycky je to pravda. V tomto roce přijedou úžasní hudebníci z USA, Dánska, Německa, Itálie, Rakouska, Slovenska, Polska i z České republiky. John Scofield, Uberjam Band, Miroslav Vitouš jsou pro mě ty největší hvězdy. Patří k nim také i kapela The Soul Rebels. což je jazz, groove funk dechovka z New Orleans. Bude hrát v Brně 17. a 18. července. V České republice je vůbec poprvé, pracovali jsme na její účasti čtyři roky.

S kým z hudebníků se o účasti na Bohemia JazzFestu 2017 takříkajíc nejhůře jednalo?

Obyčejně nejednáme přímo s hudebníky, ale s jejich agenty. Všichni se společně snažíme koncert realizovat. Já jako aktivní muzikant mám rozhodně mnohem blíž k tomu rozumět všem možným důvodům, proč a jak se věci povedou anebo proč je nelze vykonat. Je to obrovská mozaika, ve které do sebe musí zapadnout plno dílů.

V minulosti jste tvrdil, že světoví jazzmani o festivalu vědí a mají zájem na něm hrát. Kolik žádostí o to, jestli by letos mohli vystoupit, jste dostal?

Festival má ve světě úžasnou pověst, a má ho i české obecenstvo. Je jedním z nejlepších na světě. Ještě jsem nepotkal hudebníka, který by nechtěl na festivalu hrát. Že si ho leckdy nemůžeme dovolit, je jiná otázka. Ať už kvůli honoráři, anebo kvůli nástrojovým požadavkům.

Na co se vy sám nejvíce těšíte?

Na Miroslava Vitouše, The John Scofield Band nebo The Soul Rebels. Ale úplně nejvíc se těším na svatbu naší dcery Stephanie, která bude 26. srpna v Praze. Přijedou všichni naši kamarádi a přátelé včetně Johna Scofielda. Budeme hodně oslavovat. Život běží tak rychle…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám