Hlavní obsah

Rozvědčík Macháček prchá přes hranice ve filmu Toman

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vojenském prostoru Brdy se začalo v těchto dnech točit historické drama Toman o protřelém komunistickém agentovi, dobrodruhovi a podvodníkovi. V první scéně prchá rozvědčík, ztvárněný Jiřím Macháčkem, přes hranici do Německa. Premiéra filmu se plánuje na jaro 2018.

Foto: Bara Lockefeer

Jiří Macháček ve filmu Toman

Článek

Tomanovu manželku hraje Kateřina Winterová, sekretářku a milenku Kristýna Boková. Stanislav Majer si zahrál generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského. Fanatického komunistu Reicina hraje Marek Taclík, Jana Masaryka Roman Luknár a Vlada Clementise Lukáš Latinák. V dalších rolích se objeví třeba Táňa Pauhofová, Jaromír Dulava, Jiří Dvořák, Martin Finger či Aleš Procházka.

„Jde nám o pravdivé zmapování životní etapy tajemné a velmi vlivné osoby komunistického rozvědčíka Zdeňka Tomana v období od konce druhé světové války až po komunistický převrat v roce 1948 na pozadí historických událostí a osob, které tyto události formovaly. Nechci natočit hrané drama fabulované na základě historických skutečností. Toman bude co nejvěrnější dobovou rekonstrukcí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví,“ řekl režisér a producent filmu Ondřej Trojan.

Kšeft především

Zdeněk Toman byl podle tvrzení tvůrců nejen šéf Československé zahraniční rozvědky v letech 1945-48, ale také cynický „kariérista, šmelinář a podvodník”.

”Neštítil se kšeftovat s kýmkoli a s čímkoli. Byl osobou organizující odchod východoevropských Židů, kteří přežili holocaust, přes Československo do Palestiny, ovšem za tučné provize od židovských organizací,” uvedla Barbara Trojanová.

Foto: Martin Špelda

Jiří Macháček a Lukáš Hlavica

Foto: Martin Špelda

Jiří Macháček při natáčení filmu Toman

Toman sám byl židovského původu, ale snažil se to tajit. Jeho soudruzi ho nakonec zavřeli, Tomanovi se však povedlo utéct do západního Německa. To se také stalo tématem prvního natočeného obrazu.

„Natáčení nebude jednoduché, je to dobovka, spousta prostředí, která už dnes vypadají jinak, historických rekvizit, aut, kostýmů a především herců, díky jejichž pracovnímu vytížení se sestavení natáčecího plánu proměnilo skoro v nadlidský úkol. Nešlo jen o to, získat ty nejlepší a ideálně co nejvíc podobné reálným postavám našeho příběhu, roli při obsazování hrály i takové detaily, jako je například nutnost se půl roku nestříhat, shodit plnovous,“ popsal Trojan.

Reklama

Výběr článků

Načítám