Hlavní obsah

Rockový gigant Santana slaví 75 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacátého července 1947 se v mexickém městě Autlán de Navarro narodil místnímu muzikantovi syn, který byl pokřtěn jako Carlos Augusto Santana Alves. Už v pěti letech dostal první housle, houslista se z něj ale nestal, zato jeden z nejvýznamnějších kytaristů 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Santana v roce 1971

Článek

Rodina Santanových se v šedesátých letech odstěhovala kvůli práci do San Franciska, kde na Carlose působila řada velmi rozdílných vlivů, a tak byly položeny základy osobitosti Santanovy hudby.

Mladík chtěl hrát blues jako B.B. King a John Lee Hooker, ale zároveň se mu líbila jazzová kytara (Gábor Szabó), psychedelie (Hendrix) a nemohl popřít ani své latinskoamerické kořeny, které skýtaly bohatou paletu rytmů a nástrojů, které bluesmani ani rockeři nepoužívali.

Za začátku hrál na ulici a pracoval v místním bufetu. Situace se začala zlepšovat od roku 1966, kdy Santana, David Brown, Marcus Malone a Gregg Rolie založili Santana Blues Band.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Santana

Zábavná, vášnivá směs latiny, blues a rocku zaujala a v roce 1969 vychází první deska Santana, která je dnes kultovkou a figuruje v žebříčcích nejlepších desek všech dob. Může to být těžko uvěřitelné, ale skupina byla tehdy s výsledkem nespokojená.

Kapela, kterou ještě nikdo moc neznal, se hned objevila i na Woodstocku a uhranula publikum. Vše zachytil slavný film Woodstock.

Deska Abraxas z roku 1970 způsobila další revoluci. Americkou hitparádu vedla šest týdnů. Santana ještě vybrousil svůj styl a hity jako Oye Como Va a Black Magic Woman/Gypsy Queen vstoupily do dějin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Carlos Santana v Praze

V roce 1971 vychází deska Santana III, která zaznamenala masový úspěch.

Santana se začal zajímat o duchovno a později směřoval od hard-rocku k jazzu - vydával fusion alba jako Caravanserai (1972), Welcome (1973) a Borboletta (1974).

Kapela také prošla řadou personálních změn. Odborníci nový zvuk oceňovali, ale řada starých fanoušků byla zklamána. Santana si to uvědomoval, a tak deska Amigos (1976) dostala popovější latino-funkový základ.

Méně známé jsou Santanovy sólové projekty Oneness: Silver Dreams – Golden Reality (1979) a The Swing of Delight (1980), kde hráli i  Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter a Tony Williams. I v 80. letech pokračoval Santana v nahrávání alb, i když umělecký vrchol měl zjevně za sebou a také komerčně se mu tolik nedařilo.

Devadesátá léta ale stárnoucího kytaristu překvapivě vrátila do mainstreamu. Byl uveden do Rockové síně slávy a deska Supernatural (1999) získala velkou popularitu. Popovější singly Smooth a Maria Maria vyhrály americkou hitparádu. Desky se prodalo více než 30 milionů kusů a sklidila devět cen Grammy.

Carlos Santana vystupuje dodnes.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám