Hlavní obsah

Retro: před 20 lety vyšel debut Pearl Jam

Novinky, Stanislav Dvořák

Letos uběhlo dvacet let od vydání alba Ten, základní desky z éry grunge. Její autoři, Pearl Jam, hrají dodnes, zatímco kdysi zbožňovaná Nirvana se stala historií.

Článek

Pearl Jam vznikli v Seattlu teprve v roce 1990 a hned jejich první oficiální deska Ten (1991) pro ně znamenala obrovský průlom. Na novou slávu si sestava Eddie Vedder, Jeff Ament, Stone Gossard a Mike McCready těžko zvykala. Dělali také zvláštní gesta, jako třeba odmítání videoklipů, které byly pro komerční úspěch zcela zásadní - v té době právě vrcholila éra MTV a upřímně řečeno, kdo z nás poslouchal Smells Like Teen Spirit dříve, než viděl videoklip na této stanici?

Komerční hit

Přesto bylo album Ten komerčním hitem, Wikipedie uvádí asi 10 miliónů prodaných kopií, což je v dnešní době pro jakéhokoliv interpreta nereálné číslo, zvláště pro mladou a tvrdou rockovou skupinu.

Nejslavnějšími singly se staly Jeremy, Even Flow a Alive. Vznikaly jako syrové kytarové jamy a až před nahráváním dodal frontman Eddie Vedder své texty plné depresí a utrpení, jež přesně odpovídaly naladění teenagerské duše a jistě úspěchu, zejména v Americe, pomohly. Vedderův emotivní křik však obsahoval tolik zoufalství, že překlad ani moc nepotřeboval, rozuměli mu všude.

Reklama

Související témata:

Související články

Retro Víkend: Bob Dylan a Audioslave

V pravidelném sobotním Retru se podíváme na sedmdesátiny Boby Dylana i na desetileté výročí Audioslave, zajímavé leč krátkodeché rockové partičky.

Výběr článků

Načítám