Hlavní obsah

Redakční tipy

Bývalý klávesista Deep Purple Jon Lord vydává desku Beyond The Notes a sólistka Metroplitan Jazz Praha Jitka Vrbová nové album Tam pod nebeskou bání. V literárním světě nás zaujala kniha Nelsona Algrena Špacír po divokejch končinách, ve které přibližuje atmosféru New Orleans třicátých let. Zveme vás také na úterní pořad Na plovárně s Joe Zawinulem.

Foto: Magistrát města Plzně

Podrobnosti k programu festivalu i jednotlivým soutěžím jsou k dispozici na webu www.dronfest.cz a na FB DronFest Plzeň.

Článek

Hudba

Jon Lord: Beyond The Notes

Bývalý klávesista hardrockové legendy Deep Purple si po svém odchodu plní sny. Nahrál svou představu o klasické hudbě a v podstatě se zcela zřekl rockových kořenů. Možná to byla chyba, protože desítka skladeb vykazuje minimální vzrušivost, nápaditost a potenciál. Co na tom, že se pod ně podepsaly celé orchestry, když přinášejí jen ilustraci toho, co si pod pojmem "klasická hudba" představuje největší laik.

EMI, 69:12

Jitka Vrbová: Tam pod nebeskou bání

Zpěvačku Jitku Vrbovou znají posluchači hlavně jako sólistku Metropolitan Jazz Praha. Vrbová zpívala ale od mládí i trampské písně a zůstala jim ve spolupráci s kytaristou a saxofonistou Stanislavem Chmelíkem věrná. Nové album dokládá ve 12 písních z domácí dílny (pouze titulní je překlad amerického originálu), že zpěvačku lze označit za důstojnou nástupkyni Evy Olmerové. Stejně jako ona zpívá trampskou píseň bez falešného romantismu.

Multisonic, 52:40

Literatura

Nelson Algren: Špacír po divokejch končinách

New Orleans třicátých let minulého století byl po celém americkém kontinentu vyhlášeným rejdištěm narkomanů, alkoholiků, pasáků a prostitutek. Z americko-mexického pomezí tam přišel mladík Dove Linkhorn, nadaný velkou sexuální náruživostí, aby město dobyl a užil si svých patnáct minut slávy. To je hrdina románu Nelsona Algrena, který řadí kritika k nejlepším a nejdrsnějším obrazům hospodářské krize po bok Steinbecka nebo Caldwella. Po Linkhornovi zbude nesmrtelný výrok: pokud Bůh kdy stvořil něco lepšího, než je ženská, pak si to ten prevít nechal pro sebe. To vše je podáno svěžím jazykem překladatele Matěje Turka.

Argo, přeložil Matěj Turek, 339 stran

Televize

Na plovárně s Joe Zawinulem

ČT 2, úterý, 20.00

Marek Eben si pozval do studia hudebníka, který už několik desítek let patří k světové špičce jazzu. Australský jazzový klávesista se narodil ve Vídni, koncem 50. let odešel do USA, kde se potkal s Milesem Davisem. V roce 1971 založil skupinu Weather Report, od devadesátých let vede skupinu Zawinul Syndicate, s níž hostoval před dvěma lety v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám