Hlavní obsah

Recesistický festival láká na nejhorší filmy. A nestydí se zaměřit na děti

Novinky, Stanislav Dvořák

V žižkovském kině Aero opět vypukne od 3. do 8. března přehlídka divných a úchylných filmů neboli Festival otrlého diváka. Dostaví se zlý večerníček, hodný i zlý Santa Claus, barbína vražená do slipů, motorové pily, děti zabijáci a matky na pokraji nervového zhroucení.

Foto: otrlydivak.cz

Jeden z největších nesmyslů v dějinách filmu - snímek Santa si podmaňuje marťany.

Článek

Hlavní část festivalu proběhne v Praze, ale pak dorazí také 13. března do brněnského kina Scala a na dva dny opanuje také královéhradecké Bio Central (27.–28. března).

„Otrlec se překulil přes první dekádu a na znamení věčného cyklu desítkové soustavy jsme se rozhodli letošní ročník zasvětit strastem i slastem dětství,“ řekl jeden ze stálých dramaturgů festivalu, Jiří Flígl.

Servírovat se budou horory, béčka a péčka a navíc se festival drze přiznává, že se zaměří na téma dětství.

„Vrátili jsme se do svých dětských let, ze kterých jsme vylovili všemožná traumata, která se pak promítla do výběru letošních filmů: 1. palčivá otázka, kdo nosí dárky o Vánocích, ve filmu 3615 Volejte Santu (Game Over, Francie 1989), 2. zda si nás Santa Claus všechny nepodmaní ve filmu Santa si podmaňuje Marťany (Santa Claus Conquers the Martians, USA 1964), 3. podvědomá hrůza z Večerníčkova strnule upřeného pohledu ve filmu Zlý Večerníček (Evil Toons, USA 1992), 4. oidipovský komplex ve filmu Tabu (Taboo, USA 1980) (5) i podezření, že literatura je zlo, které pro nás ztělesňuje film Babadook (Austrálie 2014)“ vyjmenovává Antonín Tesař.

Hodně zlej Santa a Hlasy

Festival bude slavnostně zahájen 3. března ve 20.30 krvavou psychoromancí Hlasy (The Voices, USA 2014) íránsko-francouzské režisérky Marjane Satrapi. „Hlasy představují ten typ filmu, který si užijete tím více, čím méně o něm předem víte. Snad tedy postačí decentně naznačit, že za obsah hrdinovy ledničky by se nemusel stydět ani samotný Jeffrey Dahmer a že zásady úklidu domácnosti zřejmě odkoukal z nějakého dokumentu o dalším povedeném domácím kutilovi, Edovi Geinovi,“ dodal Petr Šaroch.

Pořadatelé slibují ”pravděpodobně nejhorší film pro děti v dějinách“ – nedělní projekci filmu Santa si podmaňuje Marťany v originálním znění doprovodí mateřský hlas první dámy festivalu Samanthy Bifidus, která tentokrát bude tlumočit přímo do sálu. Projekce pro děti proběhne v neděli 8. března od 16 hodin.

Více na otrlydivak.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám