Hlavní obsah

RECENZE: Zakladatel. Zajímavý příběh o americkém snu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stručně a jasně je film Zakladatel skutečně zajímavým příběhem o tom, jak vznikla síť rychlého občerstvení McDonald’s. Alespoň jeho první dějová linie.

Foto: Forum Film

Michael Keaton v titulní roli amerického filmu Zakladatel.

Článek

Samozvaným zakladatelem byl původně neúspěšný obchodní cestující s mixéry Raymon Kroc, Američan s českými kořeny, muž ambiciózní, houževnatý a přesvědčený o tom, že sen se musí splnit, jde-li za ním člověk dost odhodlaně.

A tak jednoho dne navštívil bratry McDonaldovy a vyptal se jich na to, jak založili své rychlé občerstvení, které sice funguje výborně, ale pořád má určité zádrhele. A pak přišel na to, jak postupně vybudovat obrovskou celoamerickou, dnes celosvětovou, síť občerstvení, v níž jídla jsou pokaždé úplně stejná, udržují si nastavenou kvalitu, a hlavně je dostanete rychle.

První část filmu, v níž sledujeme Krocovu cestu až ke zlomovému bodu návštěvy u McDonaldových, je svižná, zábavná, docela strhující včetně setkání ke všemu odhodlaného byznysmena se dvěma venkovskými bratry. Když mu popisují svůj nápad, jeho vzestupy, pády a systém, který zdokonalovali, aniž přerušili podnikání, má to napětí i humor.

Kroc se jejich nápadu chytne a v hlavě se mu točí vylepšení, rozšíření a vše, co budoucí slavný řetězec postupně začne znamenat.

Docílí smlouvy s McDonaldovými, smlouvy, která ho dovede ke kýženému bohatství a k tomu, že sám sebe začne nazývat zakladatelem.

Foto: Forum Film

Michael Keaton hraje Kroce velmi přesvědčivě.

Od chvíle, kdy Kroc začne pracovat sám na sebe, se však film podivuhodně zpomalí.

A přestože je jeho vzestup, kterého dosahuje způsoby, o nichž není tak zcela jasné, zda jsou jen nápadité nebo i mravně odsouzeníhodné, zajímavý a některé fígle, jimiž toho dosahuje, mírně řečeno neotřelé, už zdaleka tolik nebaví.

Kroc shání zaměstnance, shání investory a začíná to být trochu nuda.

Film se příliš nezabývá žádnými odbočkami, ani jeho soukromý život není ničím přitažlivý, film začne působit spíš jako hraný dokument bez dalších vnitřních filmových konfliktů.

Nepočítáme-li v to celkem očekávatelnou skutečnost, že se z Kroce najednou stane opravdový zmetek, který si svůj sen splní už bez ohledu na jakoukoliv morálku a skrupule.

Michael Keaton hraje Kroce velmi přesvědčivě. I on je zejména v první části filmu opravdu skvělý. Velmi dobrá je i volba Nicka Offermana a Johna Carrolla Lynche do rolí Dicka a Maka McDonaldových, usilovných a nesmírně pracovitých strýců, kteří měli výborný nápad, ale malý rozhled a rozlet.

Zakladatel je tedy zajímavý především pro všechny, kteří příběh vzniku této sítě neznají, a pro ty, kteří se chtějí znovu přesvědčit, že je Keaton výborný herec. Jako strhující životopisné drama však zůstává jen mírně za půlkou cesty.

Zakladatel
USA 2016, 115 min. Režie: John Lee Hancock, hrají: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch a další.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám