Hlavní obsah

RECENZE: Woody Allen natočil portrét nesnesitelné hysterky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Jasmíniny slzy natočil Woody Allen, za typickou allenovku ho ale nelze označit. Kromě faktu, že hlavní postava trpí neurózou, což nepochybně je známka allenovštiny, nenabízí mnoho spojnic s jeho starými klasikami.

Foto: Bioscop

Cate Blanchettová ve filmu Jasmíniny slzy

Článek

Hlavní postava Jasmine (Cate Blanchettová) je pohledná, byť stárnoucí dáma, která si zvykla na život v luxusu a přetvářce, jak se (podle ní) sluší na manželku bohatého muže. Manžel (Alec Baldwin) bohužel podvádí, aby udržel iluzi milionářské idylky, a jednoho dne spadne klec.

Manžel najednou není a neuvěřitelně rozmazlená fiflena Jasmine se vydá za chudou sestrou, protože nemá kde bydlet. Hned jak dorazí, rozdává jízlivé šťouchance. Vše ji obtěžuje, byt je malý a nechápe, jak si její přízemní sestra může dovolit kritizovat fakt, že letěla první třídou, ačkoliv nemá vůbec nic.

Věčně uražená Jasmine odmítne dvoření prostého chlapa ze sousedství a vysmívá se i sestřinu příteli, který, popravdě řečeno, skutečně moc inteligence nepobral. S velkým sebezapřením se „poníží“ a jde pracovat do zubařské ordinace. I zubař má ovšem nekalé úmysly...

Žádná legrace

Film překvapivě obsahuje velmi málo humorných scén, byť téma hysterické dámičky na dně přímo vybízí ke komedii. Allen se rozhodl spíše pro suché drama, jenže film kvůli tomu vyvolává poměrně málo emocí, chvílemi působí až mdlým dojmem.

Cate v hlavní roli naštěstí exceluje, a tak Jasmíniny slzy nelze odsoudit jako úplně nepovedený film. Naprosto bravurně vystihla gesta a mluvu namyšlené povrchní osoby, která celý život hraje komedie, aby ulovila bohatého sponzora. Přetvářka je jediný způsob, jak dokáže s atraktivními muži jednat, za to před sestrou jí často povolí nervy a nahlas dává najevo, o kolik „výše“ se pohybuje ona sama. Neustálé přetvařování je ovšem náporem na nervy a Jasmine se stále více potápí do světa alkoholu a prášků.

Woody Allen vážné příběhy jistě umí, tenhle se ovšem do zlatého fondu nezařadí. Například vedle strhujícího dramatu Match Point vypadá poněkud ospale.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám