Hlavní obsah

RECENZE: Vesnice jako jedna rodina, ve které mizí děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Lipová si zvolila autorka Kristýna Trpková jako místo pro děj svého detektivního románu Vesnice záměrně. Vytvořila v ní totiž sociální mikroklima plné toxických mezilidských vztahů, problematické minulosti, ale i tajemství polozapomenutých událostí, které stále do jisté míry ovlivňují dění mezi jejími obyvateli.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

I když jeden ze starousedlíků vyšetřovatelům tvrdí, že jsou tam všichni jako jedna velká rodina. Jenže co je to za rodinu, ve které ztrácejí děti? Navíc bez jasného důkazu, jenž by doložil, jestli někde žijí, nebo jsou už mrtvé.

Konec provazu tohoto příběhu, tak jako obyčejně, vtiskne do rukou trochu arogantním policistům, komisařce Lauře Linhartové a jejímu kolegovi Adamu Benešovi, náhoda. Při vydatné letní bouřce se na povrch dostanou zakopané lidské ostatky malého dítěte. Autorka tímto způsobem rozehrává zajímavý příběh v několika dějových liniích.

Aby v něm však vytvořila napětí, odbíhá od hlavního děje i k osobním životům obou vyšetřovatelů. Ta tam je totiž doba drsné školy Raymonda Chandlera, kdy jeho hrdina Philip Marlowe, osamělý vlk, loví bez skrupulí zločince a gangstery. Dnes je i policejní komisař, či komisařka, obyčejný člověk stíhaný negativními emocemi, zkrachovalými láskami, ale i očekávaným (nebo také neočekávaným) těhotenstvím.

Tyto odbočky na jednu stranu plynulost děje zpomalují a rozmělňují, na druhou stranu do něj vkládají lidský prvek. Čtenář se tak může snadněji identifikovat s hlavními hrdiny, s jejich slabostmi i omyly, a fandit jim v jejich pátrání. Dalším kladem knihy je i to, že spisovatelka nechce vše dovést k banálnímu happy endu.

Kristýna Trpková: Vesnice
Kalibr, 288 stran, 329 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám