Hlavní obsah

RECENZE: Vesaliovo tajemství nevyhlíží jako prvotina

Právo, Jaroslav Špulák

Barcelona, květen 1888. Několik dní před zahájením Světové výstavy jsou ve městě nalezena zohavená těla řady mladých dívek. Právě v té době se tam vrátil Daniel Amat, mladý profesor z Oxfordu, jenž předtím obdržel zprávu, že jeho otec zemřel za podivných okolností.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky

Článek

Bezprostředně po pohřbu se setkal s Bernatem Fleixou, novinářem, jehož prvořadým zájmem je proslavit se ve svém oboru a vydělat konečně nějaké peníze na zaplacení dluhů. Záhy se k nim přidá i Pau Gilbert, záhadný student lékařské fakulty, kterého zajímá především hledání starověkého anatomického rukopisu, jenž může změnit léčebné metody a být stopou k vrahovi.

Španělský spisovatel Jordi Llobregat loni knihou Vesaliovo tajemství na románovém poli debutoval. Není ale pochyb, že tak na literární scénu vstoupil autor, který je talentovaný, sečtělý, rafinovaný a ve svém stylu dynamický.

V historickém thrilleru respektuje zákonitosti žánru a přidává k nim souvislosti a silný příběh. Od prvních vět přesně ví, jak udržet čtenářovu pozornost i napětí. Používá k tomu malé i velké dějové zvraty, naznačuje a někdy záměrně zavádí na falešnou stopu, aby z ní pak elegantně čtenáře vyvedl, současně se nezdržuje podružnostmi a každá kapitola příběh zásadně posunuje.

Silnou stránkou románu je popis atmosféry Barcelony na konci devatenáctého století. Město zažívalo velký pokrok a jeho honorace si přála, aby dosáhlo takové prestiže, jakou už měly Paříž nebo Řím. Llobregat zručně popisuje střety sociálních světů, korupci, politické hry i bídu těch, o které se řádně volení reprezentanti města patřičně nestarají.

Roli nositelů příběhu ponechává třem hlavním hrdinům. Jejich vlastnosti, rysy a pohnutky odhalí velmi brzy, aniž by k tomu používal jakkoli polopatický styl. Je suverénní i v charakteristice vedlejších postav, mnohdy mu k tomu stačí jen popis vizáže, aby čtenáři bylo jasné, jakou roli bude daná osoba v příběhu hrát.

Autorova stylová bravura je však nahlodána ve chvíli, kdy u jedné z postav dojde vlivem okolností k odhalení převleku. Jelikož se jedná o přerod muže v ženu, je těžké uvěřit překvapení dalších osob v knize. Lze totiž předpokládat, že i na konci devatenáctého století bylo snadné rozpoznat ženu, byť zručně namaskovanou, od muže.

Vesaliovo tajemství je přesto výtečně vystavený román, který pohltí i inspiruje. Mísí se v něm pádný děj, tajemství, mystika, historie a lidské charaktery, přitom je vše tak přirozeně podáváno a propojeno, že se nechce věřit, že jde o autorovu prvotinu.

Jordi Llobregat: Vesaliovo tajemství
Host, překlad Lada Hazaiová, 461 stran

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám