Hlavní obsah

RECENZE: Věrný čtenář a mrazivá finská zima

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věrný čtenář je čtvrtý thriller finského spisovatele Maxe Seecka. Jeho debut Hammurabin enkelit byl oceněn severskou asociací autorů detektivek a on se stal velmi brzy hvězdou tamního literárního nebe. Zájem ze světa na sebe pak nenechal dlouho čekat.

Foto: Grada

Obal knihy

Článek

V okouzlujícím přímořském domě byla nalezena mrtvá žena. Měla na sobě neformální oblečení a její obličej byl zkřivený do podivné grimasy. Brzy byl zavražděn i její manžel, úspěšný spisovatel Roger Koponen. Jeho smrt učinila i z té první vraždy pořádnou záhadu, a to jsou jen začátkem celé série.

Věrný čtenář je tradiční detektivka kořeněná prvky psychologického thrilleru i hororovými přísadami. Vystavěna je z řady náhlých překvapení i zvratů ve čtenářsky velice funkčních krátkých kapitolách. Po přečtení jedné se dostavuje chuť pustit se do další, k čemuž jistě přispívá i to, že v ní lze pokaždé dohlédnout na její konec. Však je jich v knize 109.

Příběh je sice poměrně složitý, není však matoucí. Seeck je bezchybný vypravěč, jenž vládne schopností rozpoznat okamžik, kdy je třeba ho takříkajíc rozhýbat a kdy naopak zklidnit. Vetkl mu dynamiku, takže ho snadno z poklidného vyšetřování skokově posune k překvapivému objevu či od bezradného tlachání detektivů ke geniálnímu vyšetřovacímu nápadu.

RECENZE: Pohřbenou zkrášlují postřehy z rozjitřeného vztahu

Kultura

Znamenitý je jeho popis zimních Helsinek, ze kterého při čtení leckdy opravdu mrazí, i dalších míst ve Finsku. A způsob, jakým jsou oběti vyprovázeny ze světa, je vpravdě magický. Jistě i kvůli tomu, že jde o rituální vraždy. Kniha tak i kvůli tomu zapadá do žánru severské detektivky.

Málo komfortní je nicméně její závěr. Jak se příběh přibližuje ke svému rozuzlení, je stále více patrné, že nezbývá dost stran na to, aby byly všechny dílky složitého případu přehledně vloženy tam, kam patří. Max Seeck totiž začal příliš spěchat. Rychle na sebe navršil fakta, aby na konci pointu doslova vychrlil a nenechal čtenáře informace z předešlých stránek vstřebat a vsadit do kontextu.

Přesto je Věrný čtenář patřičně dramatický příběh. Navodí v celé své kráse atmosféru tak mrazivou a bezradnou, až z toho jde strach.

Max Seeck: Věrný čtenář
Grada, překlad Ema C. Stašová, 392 stran, 399 Kč

Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám