Hlavní obsah

RECENZE: Úniková hra, boj o přežití

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak obstát v drsném světě investičních bankéřů? Není to ani trochu jednoduché, a i když můžeme mít pocit, že jsme obstáli, vlastně to pořád nic neznamená. Život dravců z Wall Streetu, kteří se rvou o peníze, je neúprosný. O tom se přesvědčí i Sara Hallová, která je v tomto prostředí nováčkem.

Foto: Mladá Fronta

Obal knihy.

Článek

Čtyři blízcí spolupracovníci jsou jednoho dne vyzváni, aby se v rámci utužování kolektivu zúčastnili únikové hry. Ani jednomu se to zrovna nehodí, ale tuší, že jejich účast se bude ve firmě počítat. Uvolnilo se totiž jedno výše postavené místo, tak co kdyby…

Únikovka začíná ve výtahu, který uvázne, a velmi záhy začne být všem jasné, že to s tou stmelovací hrou nebude tak jednoduché.

Pomalu se vyjevují jejich povahy, postavení ve společnosti a hlavně tajemství, která nikdy neměla být vyzrazena. Boj o život začíná.

Thriller čtenáře seznámí s mladou Sarou, které se po studiích podaří získat práci ve velké finanční společnosti, v níž začíná naplňovat svůj sen o perfektním povolání.

Brzy ji okouzlí svět vysoce postavených manažerů, věčný boj o plat a prémie a svým způsobem i tlak na zaměstnance, kteří musejí svou práci zvládat dokonale nehledě na osobní život. Práce je na prvním místě za všech okolností.

Sara ovšem postupně zjišťuje, že nic není tak růžové a že za veškerým pozlátkem, pětihvězdičkovými hotely a drahými dárky od společnosti se skrývají nepříliš pevné vztahy kolegů, kterým jde o jediné, o vlastní dobro. Pro to neváhají udělat naprosto cokoli a je jim jedno, kolik obětí na to padne. Nehledí na okolí, sociální vztahy udržují naoko a přeneseně vzato jim jsou jedno i ostatní lidské životy.

Úniková hra je velmi čtivá kniha, která zaujme postoji jednotlivých figur, na nichž není ani špetka sympatického jednání, pouze zaslepená sobeckost v maratonském běhu za financemi. Možná jí chybí údernější pointa, příběh míří do vcelku předvídatelného finále. Od thrilleru lze také očekávat trochu větší napětí a možná i víc akce. Trochu pak mate i název knihy, kde čtenář předpokládá, že hra o přežití bude mít hlavní slovo, což tak zcela pravda není.

Nicméně čtivost stírá drobné nedostatky příběhu, který navíc nabídne zajímavý pohled do prostředí finančních korporací, kde boj o pozice je mnohdy bojem o přežití.

Megan Goldinová: Úniková hra
Mladá fronta, překlad Tomáš Bíla, 344 stran, 349 Kč

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám