Hlavní obsah

RECENZE: Působivé setkání muziky „zlatých šedesátých” s dnešním zvukem

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký hudební veterán Booker T vydal album Sound the Alarm, na němž spolupracoval s několika zástupci mladé generace (Gary Clark, Jr., Estelle, Anthony Hamilton, Mayer Hawthorne, Vintage Trouble). Nesnažil se ho po vzoru mnohých vysloužilých zpěváků zaplácat coververzemi ani parodií sebe sama. Přináší kvalitní původní materiál.

Foto: Universal

Booker T: Sound the Alarm

Článek

Booker T (nar. 1944) patří v Americe k největším klasikům. Tento skladatel, producent a multiinstrumentalista, držitel čtyř cen Grammy, býval znám hlavně jako muzikant z labelu Stax v šedesátých letech. Psal hity a produkoval desky třeba pro Otise Reddinga, Albert Kinga, Ray Charlese, Billa Witherse, Willieho Nelsona a další. V roce 1992 byl uveden do rokenrolové síně slávy.

Sound the Alarm je mixem starých dobrých šedesátek a nejmodernějších postupů, elektroniky a soul-hip hopu. Těžké programované beaty se tu střídají s retro instrumentálkami, jež mají blízko ke skupině Booker T and the MGs a syrovějším rhytmandbluesovým náladám labelu Stax.

Skladba Gently je gospel bez jakýchkoli digitálních zvukových kejklí, zato s klasickými varhanami. Dnešek se však hlásí ke slovu v podobě tracků jako Sound the Alarm a hostující zpěvačky Estelle (Cant Wait), kde naefektovaný zpěv provází spousta ozvěn a samplů.

Působivá balada Your Love Is No Love (featuring Vintage Trouble) zaujme skvělým zpěvem i sóly na kytary a hammondky, podobně Watch You Sleeping. Fajnšmekr si přece jen asi nejvíce „smlsne“ na latino instrumentálce 66 Impala, která spojuje moderní zvuk s lehkou retro náladou a trochu připomene raného Santanu.  Také klasické Father Son Blues se poslouchá pěkně.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám