Hlavní obsah

RECENZE: Petra Soukupová nechává dětské hrdiny pátrat po vrahovi psa

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petra Soukupová napsala druhou knihu určenou dětskému čtenáři. Po knize Bertík a čmuchadlo z roku 2014, v níž otevřela příběh lehce problematického chlapce z rozvedené rodiny, přichází s dětskou detektivkou Kdo zabil Snížka?

Foto: ČTK

Petra Soukupová píše pro malé i velké.

Článek

Postavy více či méně problematických dětí procházejí napříč autorčinými texty. Nejmarkantněji se objevují v povídkovém triptychu Zmizet, za který získala v roce 2010 Magnesii Literu. V něm vystupují postavy dětí, z jejichž perspektivy jsou příběhy vyprávěny a jejichž vnitřní monology Soukupová popisuje.

Určité sobeckost a bezcitnost jsou dětem přirozené, u Soukupové jsou však umocněny a děti se vzájemně radují ze ztráty sourozenců, z jejich bolesti a neštěstí.

V knize Kdo zabil Snížka?, která je zároveň předzvěstí románu pro dospělé, jenž vyjde na konci listopadu, se objevuje postava školačky Martiny. Ta si jednoho dne umane, že by po vzoru hrdiny z knihy Děti z Bullerbynu chtěla svého vlastního psa. Jednoho už má, ale ten je malý a není jenom její, proto tvrdohlavě vyžaduje jiného, nového.

Bezcitnost projeví v momentu, kdy starý pes zemře a ona baží jen po tom novém, vlastním. Vybere si nevědomky hluchého, přesto ho dokáže mít ráda. Snížka nikdo ve vesnici nemá rád, a když ho Martina najde jednoho dne mrtvého, vydá se pátrat po jeho vrahovi.

Stejně jako v románech pro dospělé Soukupová píše úsečným jazykem, s použitím minima slov dokáže přesně zachytit situaci a předat její atmosféru. Zároveň předkládá uvěřitelné dětské uvažování. Její příběh navíc vyzařuje jakousi českou autenticitu.

Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?
Host, 146 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám