Hlavní obsah

RECENZE: Nashova romantika probuzeného ženství je dramatický tradicionál

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantická komedie amerického dramatika N. Richarda Nashe Obchodník s deštěm se již potřetí vrací na jeviště pražského Divadla na Vinohradech. Po Svatopluku Skopalovi a Filipu Blažkovi se v titulní roli představil Marek Lambora.

Foto: Viktor Kronbauer

Líza (Zuzana Vejvodová) a Starbuck (Marek Lambora) patří na jeviště stejně jako Romeo a Julie.

Článek

Hra o probuzeném ženství Lízy Curryové se na našich jevištích od premiéry v roce 1954 objevila již ve čtyřech desítkách inscenaci. Zárukou její úspěšnosti jsou představitelé Starbucka a Lízy.

Divadlo na Vinohradech je má v Marku Lamborovi i Zuzaně Vejvodové a oba své dispozice pro tyto postavy osvědčili, byť jim inscenace týmu režiséra Juraje Deáka klade jisté překážky. A to od nesmyslně rozlehlé a vzdušné scény připomínající spíš tovární halu než stísňující prostor omšelého ranče, přes kostýmy, v nichž jsou postavy navlečené do upnutých flanelových košil, vest a šátků, ačkoli se neustále mluví o zničujícím vedru, až po nevyrovnané herectví.

Vedle psychologicky dobře propracovaných postav Lízy, Starbucka, rančera H. C. Curryho Igora Bareše, Fila Tomáše Pavelky i Noa Marka Adamczyka trčí přehrávaný, crazy komediální Jim Jiřího Roskota s neposazeným hlasem, a naprosto matný šerif Jana Krafky.

Zuzana Vejvodová má pro Lízu patřičnou jímavost a hloubku, i když ji režisér zpočátku nechá po jevišti skotačit až s příliš energickou veselostí a lehkostí, ale scénu ve stodole zahrála ona i Lambora s hezkou křehkostí a něhou. Lamborův Starbuck má blíž spíš k podvodníkovi okresního formátu než k tajemnému idolu dívčích snů, ale má v sobě zvláštní chlapeckou upřímnost a přesvědčivost. Obchodník s deštěm se i tentokrát zařadí jistě mezi repertoárové trvalky, protože tato hra, jak napsal její první překladatel Milan Lukeš, je dramatický tradicionál.

N. Richard Nash: Obchodník s deštěm
Překlad Jiří Josek, režie Juraj Deák, scéna Karel Čapek, kostýmy Petra Krčmářová. Premiéra 1. září v Divadle na Vinohradech, Praha

Hodnocení: 70 %   

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám