Hlavní obsah

RECENZE: Michael Robotham opět ohrožuje rodinu hrdiny

Právo, Jaroslav Špulák

Za svůj psychologický thriller Střepy (anglicky Shatter, 2008) obdržel australský spisovatel a novinář Michael Robotham australskou Ned Kelly Awards, která je určena nejlepším detektivkám. V jeho bibliografii je to čtvrtý román, současně je to jeho čtvrtá kniha, která byla vydána v českém překladu.

Foto: nakladatelství Moba

Australský spisovatel a novinář Michael Robotham.

Článek

Hlavním hrdinou je psycholog Joseph O’Loughlin, kterému se jednou nepodaří zachránit Christinu Wheelerovou před rozhodnutím spáchat sebevraždu skokem z mostu. On, jeho kamarád, detektiv ve výslužbě Vincet Ruiz, a policejní sbor se v tu chvíli ocitli na začátku případu, v němž hrají klíčovou roli rafinovanost a vztek. Pachatel dohání své oběti k sebevraždám a vybírá si je podle určitého klíče.

Pátrání je zprvu na dlouhou dobu vehnáno do slepé uličky a zainteresovaným se nedaří vymanit se z ní a získat první informace. Robotham přesto dokáže udržet čtenářovu pozornost, především svižnými dialogy.

Foto: nakladatelství Moba

Obal australské knižní novinky.

Dvě slabiny jeho Střepy však mají. Některé úvahy hlavního hrdiny by lépe obstály na menší ploše, neboť takto komfortně rozepsané přinášejí tu a tam opakující se motivy. O’Loughlin navíc opět udělá profesní chybu a zatáhne, byť nezáměrně, do případu svou rodinu.

Možná tím chtěl Robotham zvýšit dramatičnost beztak napínavého příběhu. Ve skutečnosti ale udělal z hlavního hrdiny nezodpovědného manžela a vlastně i psychologa. A největší problém je, že to nebylo poprvé.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám