Hlavní obsah

RECENZE: Lovci a oběti přinášejí návod k (ne)použití

Právo, Věra Míšková

Nový český film Lovci a oběti, který právě vstoupil do kin, natočil jako svůj režijní debut Marcus Benois Tran. Vložil do něj spoustu poctivého úsilí jednak diváky bavit, jednak sdělit něco podstatného o tom, „co může potkat i vás“, ale uspěl jen částečně.

Foto: A-Company

Hlavní roli ve filmu Lovci a oběti ztvárnil Martin Kraus.

Článek

Hlavní postava Jakub Novák se rozhodl po skončení studií se vší naivitou mládí (a se spolužákem) podnikat. Do začátku si půjčili peníze – a roztočili kolotoč dluhů, z nichž jeden utekl za moře a druhý, Jakub, do nich spadl se vším všudy.

Nejdříve půjčka v bance, pak neschopnost řádně splácet, cesta za prvním a dalšími lichváři…Vymahači, mafiáni, zkrátka všechno, co může opravdu asi potkat každého, kdo nezvládne své sny správně propojit s realitou a donekonečna věří, že bude líp, byť nemá k takové víře sebemenší důvod.

Režisér dobře obsadil Jakuba Martinem Krausem, jehož charisma diváka k postavě do značné míry přitáhne, byť není mnoho důvodů k ní chovat sympatie. Jeho počínání totiž provokuje spíše k tomu, aby mu měl člověk chuť pořádně nařezat na zadek, ale cítí, že spíše z výchovných důvodů, než že by to byl opravdu zmetek.

Bohužel vlastní charisma je téměř to jediné, na čem mohl Kraus stavět – jinak totiž pohříchu nemá moc co hrát. Jeho postava je značně pasivní, veze se v nahromaděných problémech a tento stav se téměř celou dobu nemění. K prvnímu obratu v Jakubově životě pak nedojde ani v nejmenším jeho přičiněním.

Celý film je podobný jako jeho hlavní postava: má jasné symptomy nástrah a nebezpečí současného světa, vyvolává jisté sympatie, ale chybí mu větší životnost.

Už od úvodní části ruší Jakubův hlas coby vypravěče, který sice možná pomůže v orientaci ve zprvu dost chaotickém ději, ale hlavně zpomaluje a rozmělňuje děj. Nejen kvůli tomu, ale i kvůli příliš přímočaře a obecně vystavěnému scénáři, klišovitým postavám gangsterů a některým papírově znějícím „moudrům“ pak film působí spíše jako konstatování, popis a varování před tím, co se může stát (oživený jen několika vtipnými dialogy), než jako jedinečný strhující příběh.

S realisticky natočeným motivem Jakubova zadlužení kontrastují akční bitky mezi gangy, které neústrojně střídají rychlé střihy se zpomalenými záběry a působí poněkud školácky.

Martin Kraus a Tomáš Hanák v hlavních rolích dělají, co mohou, daří se i Jaromíru Noskovi, ale ostatní herci své nevelké a dosti ploché party moc přesvědčivě nezvládli a místy působí až nechtěně směšně.

Lovci a oběti
Česko 2015, 104 min. Režie: Marcus Benois Tran, hrají: Martin Kraus, Tomáš Hanák, Jakub Mohamed Ali, Jaromír Nosek a další

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám