Hlavní obsah

RECENZE: Literatura faktu, která emocemi předčí román

Právo, Štěpánka Zenklová

Poručík A. W. Greely touží dobýt severní pól nebo se alespoň dostat co nejdál na sever, kam ještě lidská noha nevkročila. S více než dvaceti muži najatými z armády a dvěma rodilými Gróňany, lovci a řidiči psích spřežení, připlouvá v létě roku 1881 do Fort Conger v zálivu Lady Franklinové.

Foto: Petr Horník, Právo

Obal knihy

Článek

Na pustém místě v zemi ledu a sněhu hodlá expedice setrvat dva roky, provádět měření, přírodovědná zkoumání a pokusit se překonat hranice svých předchůdců při cestách na sever.

A to nakonec Greelyho expedice splnila, byť pólu nedosáhla. Do povědomí veřejnosti se přesto zapsala spíše tragickými okolnostmi návratu spojenými i s podezřením z kanibalismu.

Kniha Buddyho Levyho Labyrint z ledu si právě kvůli této zjednodušující nálepce klade za cíl vyzdvihnout hrdinství Greelyho mužů a jejich nezlomnou vůli přežít, přičemž si stále zachovávali lidskou důstojnost a vzájemné přátelství. A to v krutých podmínkách arktické zimy, jaké si jen málokdo dokáže představit.

Žádná z lodí, které měly na Fort Conger dovézt zásoby a po dvou letech skupinu vyzvednout, nepřekonala ledové bariéry. Greely proto podle původních rozkazů zavelel výzkumnou stanici opustit a vydat se na jih k mysu Sabine, kde byla

skrýš s potravinami a také větší šance na setkání s nějakou lodí. Na nehostinném místě pak čekali na záchranu.

Byť je kniha literaturou faktu, která disciplinovaně vychází pouze z ověřených dat, písemných rozkazů, novinových článků či deníkových záznamů, podařilo se Levymu připravit nadmíru poutavé čtení. V doslovu odmítl použití fiktivních dialogů a přístup odpovídající spíš tvorbě historického románu. Románu se kniha přesto velmi podobá, zejména pokud jde o čtenářův prožitek.

Rozhovory Levy nahradil doslovnými citacemi z deníků účastníků expedice, které byly s ohledem na stále se zhoršující situaci výpravy velmi intimní. Autenticita myšlenkových pochodů odehrávajících se v hlavách lidí vystavených nevýslovnému utrpení s jen malou nadějí na šťastný konec dodává faktografické knize silnou emocionalitu.

A díky Levyho dokonalým popisům okolní krajiny, utopené v několikaměsíční tmě, sevřené třeskutým mrazem a ovládnuté zvuky pukajícího ledu, je čtenář ponořen do příběhu úplně stejně jako v dobrém románu. A to včetně závěrečného dojetí.

Buddy Levy: Labyrint z ledu
Prostor, překlad: Martina Lustigová, 470 stran, 397 Kč

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám