Hlavní obsah

RECENZE: Klangkarussell oscilují mezi vzrušením a melancholií

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klangkarussell je tři roky existující dance-elektronická dvojka z rakouského Salcburku. Nejprve do světa poslala tři singly, z nichž zejména skladba Sonnentanz (2012) na německé klubové scéně uspěla, a před několika týdny vydala debutové album Netzwerk, které se teď dostává i na český trh.

Foto: Universal Music

Klangkarussell jsou na scéně tři roky.

Článek

Před vydáním měli Tobias Rieser a Adrian Held velmi dobrou pozici. Zejména německy mluvící publikum totiž zmíněné singly skutečně zaujaly, a i proto se nahrávka Netzwerk zařadila mezi nejočekávanější na evropské elektronické scéně.

Zklamáním rozhodně není, jen je těch více než šestašedesát minut zbytečně dlouhých. Je to jistě důsledek mnoha minimalistických prvků, které hudba Rakušanů obsahuje. Ne že by v elektronice neměly své neochvějné místo, na této desce jsou však leckde nefunkčně dlouhé a dovádějí kompozice až do oblasti stereotypu. Klangkarussell se totiž jako autoři příliš nezabývají vývojem skladeb, jejich gradací či příběhem. Nastolují spíše emoce, atmosféru.

Foto: Universal Music

Obal albu dua Klangkarussell

Základem alba je hudební oscilace mezi vzrušením a melancholií. Dvojice vystavuje barevné linie, které na sebe kupí, a zpestřuje je místy pěveckými linkami. Nepatří sice k výrazově příliš zajímavým, nicméně v boji proti stereotypu na dlouhé hrací ploše fungují v zásadě dobře.

Klangkarussell: Netzwerk
Universal Music, 66:31

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám