Hlavní obsah

RECENZE: Kitamura o prohnilosti končícího manželství

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V syrovém a nevlídném tónu se nese nová próza v edici Světové knihovny Odeonu s názvem Odloučení. Americká autorka Katie Kitamura v ní popisuje poslední dny rozpadajícího se manželství a okamžik, kdy jeden z odloučených zemře.

Foto: Odeon

Obal knižní novinky

Článek

Mladá žena chce ukončit své několikaleté manželství po vzájemné odluce, proto odjede hledat svého manžela z Londýna do Řecka, kam se vydal za studiem pro svou chystanou knihu. Je po sezóně, v hotelu ubylo hostů, v malém řeckém městečku turistů a chudá a nehostinná oblast se pomalu proměňuje v město duchů.

V několika málo dnech čekání v hotelu, kde byl Christofer ubytován, vyjde najevo, že udržoval vztah s mladinkou recepční a zároveň byl viděn s jinou ženou. V okamžiku, kdy se budoucí exmanželka hodlá znechucená vrátit domů, dostane zprávu, že její manžel byl nalezen mrtvý.

Do této dějové situace je čtenář uveden už anotací, po celou dobu sleduje rozvláčné vyprávění, podané téměř jako volný tok vědomí, kdy hlavní hrdinka a zároveň vypravěčka popisuje přítomnost a do ní vkládá řadu úvah a vzpomínek, koketuje s variantami, jak její život mohl vypadat, kdyby se rozhodovala jinak.

Pocit syrovosti vyprávění umocňuje bezejmenná vypravěčka, mladá žena, která sama sebe popisuje jen skrze myšlenky, mnoho o sobě neprozrazuje, tudíž se k ní čtenář dostává jen velmi složitě.

Pozvolný tok vyprávění plyne bez sebemenší gradace, vloženého napětí, bez čehokoli, co by ho ponášelo kupředu, líně se vleče s častými vleklými odbočkami.

Tísnivá atmosféra řeckého města

Velmi dobře se autorce podařilo vystihnout tísnivou atmosféru řeckého města. Místa, odkud jen těžko místní někdy dostanou možnost odejít, místa, kde mají život předem nalinkovaný a šance na lepší bytí mizivé.

Odloučení nemá potenciál stát se bestsellerem, neboť nejde o text příliš dějový, nepřináší koherentní sdělení, ale spíše soubor pocitů, vzpomínek a především esenci jednoho prohnilého vztahu, v němž bez zásadní příčiny zemřelo vše a stal se jen přítěží. Situace obyčejná, všednodenní, avšak podaná s upřímností až na dřeň. Téma konce vztahu je na jednu stranu v literatuře poměrně běžné, v knize je ovšem podáno jinak, bez emocí a věcně.

Právě pomalost a rozvleklost textu může být pro čtenáře příliš nestravitelným soustem, ovšem jde zároveň o knihu, jejíž obsah je natolik „odpudivý“, až je mimořádně přitažlivý a poutavý. Odeon a zejména edice Světový bestseller si klade za cíl přinášet zajímavé nemainstreamové kousky z literatury z celého světa a v tomto případě se jí to opět podařilo.

Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Katie Kitamura: Odloučení

Odeon, 200 stran, překlad Kateřina Keilová, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám