Hlavní obsah

RECENZE: Kdopak by neměl rád pěkné štěňátko?

Právo, Jiří P. Kříž

Nevypravujte se do brněnského Městského divadla na Podivný případ se psem anglického dramatika Simona Stephense, napsaný podle velice nabádavé knížky Marka Haddona, jako na detektivní pátrání po kruťasovi, který zabil psa. Chudák zvíře. Leží v prvním výstupu uprostřed scény probodnuté vidlemi.

Foto: PRÁVO – Jiří P. Kříž

Vojtěch Blahuta (Christopher), Milan Němec (Roger), Alena Antalová (Judy) v Podivném případu se psem

Článek

Vést by vás mohlo složení autorského týmu. Jenže Mikoláše Tyce, zástupce nejmladší režisérské generace, v Brně ještě nikdo nezná. Kdopak ví, že v Jihočeském divadle má za sebou úspěšnou Žákovu Školu základ života nebo Pratchettovy Soudné sestry. Napovědět může možná pohybová spolupráce přece jen známější performerky Halky Třešňákové.

Spolehlivou zárukou neprvoplánové struktury Podivného případu by mohl být alespoň překladatel Jiří Josek.

Diváci naštěstí brzy zjistí, že mnohem blíž než k málokdy povedeným jevištním detektivkám má Stepehensova dramatizace k Hellsteniově Chvále bláznovství nebo k Levinsonovu filmovému Rain Manovi. Ano, jde o téma autismus. Někde mezi dvěma póly problému začleňování autistů do společnosti v příběhu Ellinga a Kjella ve Chvále bláznovství a slzotvorně zdařilého Rain Mana je místo Podivného příběhu se psem.

Nikdo v něm nepřehlédne výkon talentovaného Vojtěcha Blahuty v hlavní roli autistického maturanta Christophera. Jeho rodiče neunesou výchovnou zátěž, rozcházejí se a dopouštějí se faulů proti sobě i synovi.

K bezbřehému a nedůvěryhodnému sentimentu vede Christopherovu matku Judy Alena Antalová. Nejprve syna kvůli nestálosti opustí, pak na něm lpí láskou opičí.

Ještě podivnější figurou je otec Ed v projevu Igora Ondříčka. Zprvu trpělivý vychovatel se mění v pomstychtivého primitiva, jemuž je blízká i šikana a domácí násilí. A nový partner Judy, frajer Roger? Škodolibý škůdce a opilec v projevu Milana Němce…

Christopher ale není obklopen svéprávnými dospělými. Navzdory vrozenému postižení vyrovnává se s problémy tak trochu sám. Vlastně ne docela. Má v zádech vždy postavu napůl imaginární: vypravěčku Siobhan (Hana Holišová), učitelku a zároveň bod ve vesmíru, k němuž se upíná.

K sentimentu míří i konec příběhu. Autista úspěšně odmaturuje, rodiče se možná nějakou dobu budou mít rádi a synkovi pro štěstí pořídí štěňátko. Kdo je bude hrát, až to premiérové vyroste?

Mark Haddon, Simon Stephens: Podivný případ se psem
Překlad Jiří Josek, režie Mikoláš Tyc, pohybová spolupráce Halka Třešňáková. Česká premiéra 30. listopadu v Městském divadle Brno.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám