Hlavní obsah

RECENZE: I’m Your Man. Leonard Cohen mezi vášní a depresí

Právo, Tomáš S. Polívka

Kniha Sylvie Simmonsové I’m Your Man bývá považována za definitivní výpověď o životě a díle kanadského písničkáře a spisovatele. Konečně vyšla i u nás.

Foto: ČTK

Leonard Cohen při vystoupení v New Yorku.

Článek

Proč se právě hudební publicistce Sylvii Simmonsové podařilo vytvořit zásadní Cohenovu biografii? Nejen že jde o brilantní autorku, která věnovala rok života rešerším a neváhala kromě Leonarda vyzpovídat řadu jeho kamarádů, milenek, kolegů, odpůrců.

Navíc se s umělcem spřátelila. Ve správné chvíli, kdy už neměl co tajit ani přikrášlovat, vpustil básník novinářku do intimních vzpomínek. Zpřístupnil jí i své soukromé deníky.

Cohen sice často býval v rozhovorech otevřený, když s typickou sebeironií i gentlemanskou skromností mluvil o slabostech a chybování. Jenže často tak činil s vědomím „literárního efektu“ takových výpovědí. Z promluv zaznamenaných Simmonsovou však zní smíření a pobavený odstup. Jako kdyby byl Cohen spisovatelčiným znalým a nezaujatým pomocníkem, nikoli objektem zkoumání.

Když sledujeme Cohenovo dětství v bohaté rodině, jeho setkání s osudovými ženami, střety s vydavateli, niterné tvůrčí bitvy, bujaré bohémské výboje, časy hluboké deprese i hledání mnišského klidu, jde o natolik poutavé vyprávění, jako kdyby Simmonsová byla událostem přítomna.

A jelikož Cohen knihu autorizoval, včetně pasáží nelichotivých, popisujících záchvaty velikášství, promiskuitu a neschopnost navázat opravdu trvalý vztah, hazard s drogami či patologickou posedlost násilím a válkou („Blbý mužský hec,“ vysvětluje písničkář autorce), nelze než považovat líčení za důvěryhodné.

Zdejší Cohenovi příznivci sice mají k dispozici kvalitní biografie Iry Nadela (Život v umění) či Liela Leibovitze (Život, hudba a vykoupení). Jsou však stručnější a úžeji zaměřené na samotné dílo, respektive jeho duchovní motivace. Simmonsová sice logicky musí citovat spoustu známých reálií a dříve publikovaných rozhovorů i anekdot včetně té, kdy producent Phil Spector míří na písničkáře pistolí, ovšem podařilo se jí napsat životopis skutečně komplexní. Dokázala spojit čtivý, doslova dobrodružný vypravěčský styl a poctivost informacemi nabitého, objektivního dokumentu.

Vydařily se i překlad a redakce knihy, ve které sice najdeme pár nevýznamných překlepů, ale žádné nápadné chyby. První anglické vydání životopisu neslo vročení 2012, události z následujících čtyř let až do Cohenovy smrti však autorka pokryla emotivním doslovem. Nevadí tudíž ani odstup od původní edice.

Sylvie Simmonsová: I’m Your Man – Životopis Leonarda Cohena
Prostor, přeložil Pavel Pokorný, 518 stran, 497 Kč

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám