Hlavní obsah

RECENZE: Hrdinové zápasící o lidský život

Právo, Radmila Hrdinová

O strachu, nebezpečí, jistotě lidských paží, těl a objetí se na 16. ročníku Letní Letné hraje hned v několika představeních zahraničních souborů. A platí to i o nové produkci českého souboru Losers Cirque Company Heroes (Hrdinové), jež měla na Letné 23. srpna svou světovou premiéru.

Foto: František Ortmann

Radim Vizváry představuje mladého muže bojujícího o život.

Článek

Výchozí situace je vlastně velmi prostá. Mladý frajer usedá do silného auta a rozpálí to na nejvyšší obrátky, aniž se dostatečně věnuje řízení. Následuje to, co musí, třesk srážky a z mladého muže se stává bezvládné tělo, o jehož život zápasí lidé kolem něj.

Loseři v Heroes navázali na své předchozí produkce. Především na Kolaps, ale i v loňské premiéře Ego se objevuje postava sebejistého mladého muže. Při práci na Egu se soubor potkal s předním českým mimem Radimem Vizvárym a režisérem Danielem Špinarem, kteří stojí i za jejich novým projektem. Propojují se v něm účinně světy pantomimy a akrobacie.

Foto: František Ortmann

Práce s bílou drapérií je velmi působivá.

Vizváry, který je představitelem mladého muže, obohatil svou pantomimu o suverénně zvládnuté prvky akrobacie. Létá vzduchem, stoupá po tělech svých kolegů až na vrchol lidské pyramidy a jeho výkon organicky zapadá do artistických výkonů skupiny. A akrobaté naopak hodně zapracovali na individuálním hereckém výrazu a výsledkem je působivé novocirkusové spojení divadla a artistických výkonů.

Ne že by vše fungovalo naprosto dokonale. Vizváryho pantomimické vstupy jsou místy až příliš dlouhé a ilustrativní, proporčně by snesla upravit například manipulace s mrtvými těly i vstupní pantomima jízdy v autě. Některá akrobatická čísla také občas působí vytrženě z kontextu příběhu, platí to třeba o jinak dokonalé akrobacii na laně.

Ale to jsou jen okamžiky. Jako celek jsou Heroes velkým krokem vpřed v práci skupiny i Vizváryho. A při vší vážnosti tématu nechybí ani všudypřítomné a občerstvující humorné odlehčení.

Foto: František Ortmann

Tělo Radima Vizváryho létá vzduchem.

O silné vyznění příběhu se zasloužila i scénografie Petra Horníčka, jenž pracuje s pružnou drapérií a anatomií lidských těl způsobem připomínajícím scénografa Jaroslava Malinu. Těla vlnící se pod bílým povrchem a obličeje obtažené látkou budí dojem děsivých přízraků, nápaditým nakládáním s bílou textilní stěnou dosahují aktéři nečekaných významových souvislostí.

Černobílé ladění scény i kostýmů, dramatické svícení a naléhavá hudba představení dynamizují a diváky udržují v neustálé pozornosti. Na Letné jsou Heroes k vidění do 31. srpna.

Losers Cirque Company: Heroes
Režie Daniel Špinar, choreografie Radim Vizváry, hudba Ivo Sedláček, scéna Petr Horníček, kostýmy Petra Vlachynská, light design Michael Bláha. Světová premiéra 23. srpna na festivalu Letní Letná, Praha

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám