Hlavní obsah

RECENZE: Fredrik Backman udílí synovi rady do života

Právo, Lucie Zelinková

Populární švédský sloupkař a bloger Fredrik Backman si před třemi roky získal srdce českých čtenářů románovou prvotinou Muž jménem Ove. Jeho čtvrtá kniha s názvem Co by měl můj syn vědět o světě není románem. Jde o soubor rad a postřehů o životě, historek z rodinného prostředí, a to vše je zabaleno do hávu jemného humoru. Knihu adresuje svému malému synkovi.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky

Článek

Emblémem Backmanovy tvorby je laskavý humor a lidskost. To předvedl už v románu Muž jménem Ove a nechybí ani v knize, se kterou přichází nyní. Jde o jakýsi zápisník otcovské lásky, soubor vtipných příhod z doby, kdy se Backmanovi narodil syn. Z každé věty čiší nezměrná láska k dítěti a upřímné přiznání strachu a naprosté a sympatické bezradnosti v oblasti rodičovství.

Bodrý humor prostupuje historkami z okamžiků, kdy bezradně bloudil regály vyplněnými nepřeberným množstvím plenek a padal na něj pocit, že otcovství nemůže zvládnout. Popisuje mezigenerační střety mezi vrstevníky a generací svého otce.

Kniha Co by měl můj syn vědět o světě se vyznačuje určitou nesourodostí textu. Historky, anekdoty, poznámky, úvahy, a dokonce i recept, to vše Backman poskládal k sobě a adresoval synkovi, kterého zaplavuje láskou a preventivně se mu předem omlouvá za vše, co kdy v jeho životě možná pokazí.

Avšak osvětluje to – vše jen proto, že ho bude celý život maximálně milovat.

Stejně jako v Muži jménem Ove i v této knize notnou část čtenářstva Backman především dojme svou lidskostí a něhou poukazující na důležitost vztahů v rodině. A právě v tom tkví síla všech jeho literárních děl.

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Fredrik Backman: Co by měl můj syn vědět o světě

Host, 210 stran, překlad Helena Matochová, 259 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám