Hlavní obsah

RECENZE: Dvorské intriky zbavené romantiky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herecké výkony Olivie Colmanové, Emmy Stoneové a Rachel Weiszové jsou napohled nejvýraznější předností filmu Favoritka. S deseti oscarovými nominacemi včetně té za nejlepší film je jedním z hlavních favoritů udílení cen americké filmové akademie za rok 2018. Dnes vstupuje do českých kin.

Foto: CinemArt

Emma Stoneová má oscarovou nominaci za vedlejší roli.

Článek

Je začátek 18. století a v nedávno sjednoceném království Velké Británie vládne poslední Stuartovna, královna Anna (Colmanová má za hlavní roli Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara). Jenže vlastně moc nevládne. Namísto této již značně stárnoucí, nepříliš chytré ani šarmantní a bolestmi trpící ženy rozhoduje o všem podstatném její „drahá přítelkyně“ Sarah (Weiszová je nominována na Oscara za vedlejší roli). A nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo do konce královniných dnů cokoli změnit.

Potud se film drží skutečnosti. Jistá lady Sarah byla opravdu blízkou přítelkyní Anny Stuartovny a její manžel se opravdu stal generálem. A včetně toho, že Anna třináctkrát potratila nebo se dítě narodilo mrtvé, čtyři další se nedožily dvou let a syn Vilém zemřel v jedenácti letech.

Tato fakta tvůrci obohatili fikcí a natočili drsný, působivý film o souboji dvou žen o přízeň královny a z toho plynoucí vlastní bohatství a moc.

Na dvůr totiž přichází zchudlá sestřenice lady Sarah Abigail (také Stoneová má oscarovou nominaci za vedlejší roli) a prosí o místo služebné. Sarah jí vyhoví, ale Abigail se postupně probojuje blíž a blíž ke královně, a když nahradí sestřenku i v její posteli, dosud spíše slovní soupeření obou žen pod závojem úsměvů a laskavosti se dramaticky vyostří.

Foto: CinemArt

Rachel Weiszová

Favoritka je na rozdíl od většiny filmů na téma dvorských intrik zcela prosta jakékoliv romantiky. Mužské paruky jsou neslušivě dlouhé, líčení nedokonalé až ošklivé, poznámky jako „roztéká se vám řasenka, příteli“ zábavně jedovaté.

Hlavní party však náleží třem ženám. Královna spor obou soupeřek podporuje, přičemž chvílemi ve své prostomyslnosti či počínající demenci zřejmě nechápe, oč jde, chvílemi se zase zlomyslně baví.

Její nemoc je zobrazena se vší bolestivostí, lesbické sexuální scény nešetří podrobnostmi především v drsně vulgární mluvě a vše to působí jakožto dobový film mimořádně realisticky.

O to víc se divák soustředí na krutost, cynismus a bezskrupulózní jednání všech tří protagonistek, jejichž chování činí film velmi aktuálním, nadčasovým. Dokonce je v tomto případě trochu škoda, že převažují postelové hrátky nad politickými. Muži jsou tu degradováni na ovladatelné panáky posedlé chtíčem, sex zase na pouhý prostředek k získání vlivu a moci.

Zajímavé je prokreslení a vývoj obou soupeřek: zprvu by divák rád stranil Abigail, která působí zranitelně, křehce a přichází na dvůr jako ta nejslabší bytost na světě. Teprve postupem se ukazuje, jak děsivě stejné jsou obě ženy ve svých ambicích, k jejichž naplnění jim žádný prostředek není dost špatný ani dost nechutný. A jsou to právě brilantní výkony obou, respektive všech tří hereček, které způsobují, že se emoce diváků vůči nim přelévají a film tak vedle zábavy poskytuje i napětí.

Favoritka
Irsko/Velká Británie/ USA 2018, 119 min. Režie: Yorgos Lanthimos, hrají: Olivia Colmanová, Rachel Weiszová, Emma Stoneová a další

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám